Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Kauppalehti: Google rohmuaa mainoseurot veroja maksamatta

Uutiset, Markkinointi & Mainonta, | torstaina 31.01.2013 - Toimitus

Google kaappasi viime vuonna Suomesta sadan miljoonan euron mainospotin, kirjoittaa Kauppalehti paperiversiossaan. Lehti perustaa tiedon Googlelta saamaansa vahvistukseen. Euroakaan yhtiö ei maksanut veroja Suomeen, mikä närästää muita mediayrityksiä.

Amerikkalainen pörssiyhtiö Google ei anna maakohtaisia myyntilukuja julkisuuteen. IAB:n arvion mukaan 240 miljoonan euron verkkomainonnan kakusta Google nappasti sata miljoonaa.

Googlen maajohtaja Anni Ronkainen vahvistaa Kauppalehdelle, että Googlen mainosmyynti on ollut IAB:n arvioimaa suuruusluokkaa.

Suomalaisten mediayritysten kilpailukyky on heikko Googlen rinnalla. Google laskuttaa maksut Suomen ulkopuolelle ja maksaa veronsa Irlantiin, jossa yrityksen veroprosentti on 12,5.

Yhtiö toimii Yhdysvaltain lainsäädännön mukaan, jossa tekijänoikeuksiin ja tietosuojaan liittyvä sääntely on lievempää kuin Suomessa.

Kauppalehden mukaan Google työllistää Suomessa 160 henkilöä. Helsingissä toimii 15 myynti- ja markkinointiosaajaa ja Haminan serverihallissa 115 henkeä alihankkijat mukaanlukien.

Oulussa Googlella on Kauppalehden mukaan 30 hengen tuotekehitysyksikkö, joka kehittää mobiilivideon pakkausteknologiaa.

 

Kommentti:

 

Kotimaisten mediatalojen on turha syyttää Googlea siitä, että yhtiö tarjoaa palveluja suomalaisille firmoille. Mainostajat päättävät missä niiden kannattaa mainostaa.

Myöskään katkeruutta verojen välttelyyn on turha osoittaa, koska Google ei kierrä veroja. Se maksaa uudessa globaalissa verkkotaloudessa veronsa sinne, missä se pääsee vähimmällä. Miksi Googlen kuuluisi maksaa veroja Suomeen? Sehän on globaali yritys, jonka toiminnalla ei ole oikeastaan isänmaata. Osakkaatkin ovat hajautuneet ympäri maapalloa.

Kaikki yritykset toteuttavat verosuunnittelua kykyjensä mukaan, jopa Kauppalehteä kustantava Alma Media, jolla on liiketoimintaa ympäri Eurooppaa. On vaikea uskoa, että verkkomaailman globaaleja yrityksiä saadaan pakotettua maksamaan veroja kaikkialle. Aina löytyy joku maa, joka pistää veroprosenteissa toista paremmaksi.


Toimitus

Kommentointi

Kommentin kommentti

31.01.2013

Toimituksen kommentti on aika köykäinen, eikä rakenna tai paranna yhtään mitään.
Olisi parempi pöllyttää nykyjärjestelmän lähtöoletuksia. Ne ovat tämänkin esimerkin mukaan vanhentuneita. Suomen kannattaa kehittää ansaintalogiikkansa uudelleen.
Verokilpailu on punaisen meren strategia, jossa ainoa tie lienee tuotantokustannusten minimointi. Sinisen meren strategiassa pohditaan lisäarvoa, tarpeita ja kokonaisuuksia.
Suomi on valitettavasti ollut unessa koko 2000-luvun. Toimituksen kommentti on tästä hyvä todiste.


AK

31.01.2013

Ai että vapaamatkustajuudesta ei pidä katkeruutta osoittaa? Helppohan tänne on tulla serverifarmeja pistämään pystyyn kun on logistiikka kunnossa. Se logistiikka ei vaan rakenna itse itseään vaan sen on joku sinne jo valmiiksi rakentanut. Eikä se ollut Google.

Veronkierto vituttaa koska sitä harrastavat ovat kyllä valmiita ottamaan mutta mitään eivät halua antaa takaisin. Ja ihan turha selittää niistä työpaikoista, yhtään ylimääräistä henkilöä ei kokkelilla saletisti ole töissä.

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: