Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje
uutisen kuva

Digimarkkinointi tuo tulosta, sanoo Sato Oyj:n markkinointipäällikkö Laine Spellman.

Digimarkkinointi on matematiikkaa

Markkinointi & Mainonta, | torstaina 07.05.2015 - Paavo Vasala

Markkinointi verkossa tuo uusia mahdollisuuksia ja pelastaa firmasi. Digimarkkinointi mullistaa täysin markkinoinnin ja myynnin, koska verkossa kaikki asiat voidaan mitata tarkasti ja monelta kantilta. Printtimaailmassa mainonnan mittarina käytetään vain kaupan ovea: tuleeko asiakkaita vai ei.

Mainostajien Liiton "Tiedolla johtamiseen" -seminaarissa kuluneella viikolla pohdittiin monipuolisesti, miten data auttaa tämän päivän markkinoijaa ja myyntiä. Datan kerääminen sinällään ei ratkaise, vaan se, millaiset liiketoiminnalliset tavoitteet markkinoinnille on asetettu.

Tomi Härmä Media Metrics Finlandista tiivisti, että hienot mittarit pelkästään eivät ole tiedolla johtamista. Olennaista on, miten datan avulla varmistetaan, että markkinoinnilla tuotetaan lisäarvoa mainostajalle.

Media Metrics Finland on Ylen, MTV:n ja Alman perustama uusi mittaamiseen erikoistunut yritys, joka tuo asiakkuuteen perustuvaa analytiikkaa markkinointiin.

Onnistuneen esimerkin markkinoinnin digitalisaatiosta ja mittaamisesta kertoi Sato Oyj:n markkinointipäällikkö Laine Spellman. Kun hän tuli taloon viime vuonna, 70 prosenttia mainosrahoista käytettiin printtiin. Nyt digitaaliset kanavat ovat suurimpia.

Satossa muutos oli kulttuurisesti suuri. Se on osoittautunut kannattavaksi, koska muutoksella saatiin 10 prosentin lisäys Saton myyntiin. Kaikkia markkinoinnin  vaikutuksia ryhdyttiin mittaamaan ja lopulta sitä, minkä verran prosessin seurauksena asiakkaat tekevät sopimuksia.

Keskustelussa ilmeni, että yleisesti ottaen yrityksissä suurin hidaste digitalisaation käytön lisäämiseen markkinoinnissa ovat vanhentuneet asenteet ja ns. "perinteinen yrityskulttuuri". Yritysten ylimmät johtajat epäröivät ottaa riskiä uusien tapojen käyttämisessä. "Näin on tehty ennenkin" -asenne vie firman kuitenkin vääjäämättä kurimukseen. Digitalisaatiolle ei ole vaihtoehtoa.


Neuvoni onkin yritysjohtajille, joilla uskallus ei riitä: palkkaa sellaisia alaisia, jotka osaavat tehdä ajan vaatimia päätöksiä ja luota heihin.

Mikko Seppä Advance B2B -yrityksestä toteaa, että "Tiedolla johtamisen" asemesta pitäisi puhua "Tiedolla toimimisesta". Tieto on nyt jokaisen menestyvän firman peruskauraa markkinoinnissa ja myynnissä.


Paavo Vasala

Paavo Vasala on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri (tiedotusoppi) Tampereen Yliopistosta. Hän on työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa, kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Hän on perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Hän on ollut perustajaosakas Liana Technologies Oy:ssä (ent. Koodiviidakko Oy), ja on myynyt osakkeensa Ilkka-Yhtymä Oyj:lle. Lisäksi hän on osakkaana muutamissa pienissä start-up -firmoissa.

Kommentointi

Matematiikka ei vain digimarkkinoinnin yksinoikeus

Jukka Saariluoma

08.05.2015

Ei mittaaminen ole digimarkkinoinnin yksinoikeus, kaikki markkinoinnin mittaaminen voi olla matematiikkaa ja lopulta yksinkertaista. Kun tehdään oikeita asioita oikeassa kanavassa saadaan haluttuja tuloksia. Asiasta ja kohderyhmästä riippuen eri kanavat eivät aina anna samoja tuloksia, joskus vaikka printti tuo parhaan tuloksen. Pitkässä juoksussa kannattaa matematiikkaa käyttää ja laittaa panokset kanaviin, mistä todistetusti tulee paras tulos. Tapauskohtaisesti.

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: