Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Ikivanhat sanomalehdet nyt vapaasti nettiarkistossa

Uutiset, Internet, | keskiviikkona 21.11.2007 - Toimitus

Kansalliskirjaston verkkoaineisto laajenee. Sanomalehtikirjastossa ovat nyt vapaasti luettavissa netin kautta 1800-luvulla ilmestyneet Kuopion Sanomat, Borgå Tidning, Finlands Allmänna Tidning, Oulun Wiikko-Sanomia ja Vasabladet. Opetusministeri Sari Sarkomaa avasi uudistuneen Sanomalehtikirjaston Kansalliskirjastossa tiistaina 20.11.2007.

Historiallinen sanomalehtikirjasto on palvellut tutkijoita, sukututkijoita, opiskelijoita, kouluja ja kaikkia historiasta kiinnostuneita verkossa jo vuodesta 2001. Uudistunut Sanomalehtikirjasto tulee sisältämään kaikki Suomessa ilmestyneet sanomalehdet vuosilta 1771–1890 eli noin miljoona sivua. Uudistunut palvelu on kansalaisten vapaasti käytettävissä.

Sanomalehtien uusi ulottuvuus

Sanomalehdet ovat tärkeä osa historian- ja kulttuurintutkimuksen lähteitä ja kertovat laajasti yhteiskunnallisesta kehityksestä. Digitointi säästää arvokasta alkuperäistä aineistoa kulumiselta ja tuhoutumiselta. Monipuoliset hakumahdollisuudet avaavat nyt uusia näköaloja tutkimuksen haasteisiin ja menneisyyden hahmottamiseen.

Sanomalehtikirjastosta tietoa voi etsiä lehtiä selailemalla, vapaan sanahaun avulla tai käyttämällä 1800-luvulla tehtyä, verkkoon siirrettyä artikkelihakemistoa. Ensimmäiset ja vanhimmat sanomalehdet ovat pääosin ruotsinkielisiä, mutta kirjasto sisältää myös runsaasti suomenkielisiä sekä mm. joitakin saksankielisiä lehtiä.

Sanomalehtikirjasto on toteutettu Kansalliskirjaston, opetusministeriön, Varastokirjaston ja alueellisen EU-rahoituksen avulla.

Katso digiarkistoa


Toimitus

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: