Julkisen sanan neuvosto teki kokouksessaan 6.10.2021 kaksi langettavaa ja kolme vapauttavaa päätöstä.

Seiska sai langettavan, kun se julkaisi juttunsa pääkuvana transmiehestä kuvan, joka oli otettu ennen tämän transprosessia, vaikka lehti oli kertonut jo useita kuukausia aikaisemmin kantelijan ulostulosta transmiehenä. Lehti ei perustellut vanhan kuvan käyttöä, eikä se liittynyt jutun aiheeseen. Päätöksessään neuvosto myös kertasi verkkosisältöjen poistamisen periaatteita, koska kantelija oli pyytänyt kuviensa poistamista transprosessin jälkeen julkaistuista jutuista. Neuvosto totesi, että kuvien poistaminen tai poistamatta jättäminen oli päätoimittajan vallassa.

Turun Sanomat sai langettavan, koska se ei ollut korjannut jutussaan ollutta olennaista asiavirhettä eläinsuojeluaiheisessa jutussaan.

Kolme vapauttavaa

Iltalehti sai vapauttavan päätöksen onnettomuusuutisen yhteyteen liitetystä lukijan videoimasta tilanteesta, jossa paloi tunnistamaton auto. Jälkeenpäin selvisi, että autossa paloi kaksi henkilöä, joita videosta ei kuitenkaan voinut nähdä. Iltalehti sai vapauttavan myös jutusta, joka käsitteli eläinsuojeluyhdistykseen kohdistuvia epäilyjä puutteista eläinten hoidossa. Epäilyistä kertomiselle oli journalistiset perusteet, eikä jutussa ollut olennaisia asiavirheitä.

Valkeakosken Sanomat sai vapauttavan jutusta, jossa kerrottiin koululuokkien siirtymisestä väistötiloihin opettajien sisäilmaoireiden vuoksi. Paikallisyleisöllä oli oikeus tietää, että siirto johtui yksilöiden aiempiin altistumisiin liittyvästä oireilusta eikä koko kouluyhteisöä koskettavasta sisäilmaongelmasta. Toimitus oli myös siinä käsityksessä, että terveystietojen kertomiseen oli lupa.

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 8.11.2022.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Sen päätökset perustuvat Journalistin ohjeiden tulkintaan.

Alla tiivistelmät 5.10.2022 tehdyistä päätöksistä. Päätökset julkaistaan kokonaisuudessaan osoitteessa www.jsn.fi.

Langettava päätös 8050/A/22

Seiska

Seiska julkaisi jutun pääkuvana arkistokuvan kantelijasta ennen tämän transprosessia, vaikka lehti oli kertonut jo useita kuukausia aikaisemmin kantelijan ulostulosta transmiehenä. Lehti ei perustellut vanhan kuvan käyttöä, eikä se liittynyt jutun aiheeseen. Äänestyspäätös 11–3. Päätöksen lopussa eriävä mielipide.

Langettava päätös 8088/UL/22

Turun Sanomat

Turun Sanomien jutussa oli olennainen asiavirhe, jota lehti ei pyynnöstä huolimatta korjannut.

Vapauttava päätös 8065/UL/22

Iltalehti

Video palavasta autosta kehätiellä ei loukannut kuolemantapausten uutisointia koskevaa hienotunteisuuden vaatimusta. Uhrit eivät olleet näkyvissä eivätkä juttujen perusteella tunnistettavissa.

Vapauttava päätös 8079/UL/22

Valkeakosken Sanomat

Jutussa kerrottiin, että kaksi koululuokkaa siirtyisi uusiin väistötiloihin opettajien sisäilmaoireiden vuoksi. Paikallisyleisöllä oli oikeus tietää, että siirto johtui yksilöiden aiempiin altistumisiin liittyvästä oireilusta eikä koko kouluyhteisöä koskettavasta sisäilmaongelmasta. Jutussa kerrottiin asianomaisista tarpeettoman yksityiskohtaisia tunnistetietoja. Lehdellä oli kuitenkin ollut perusteet uskoa, että terveystiedoista kertomiselle olisi ollut heidän suostumuksensa.

Vapauttava päätös 8062/UL/22

Iltalehti

Juttu käsitteli eläinsuojeluyhdistykseen kohdistuvia epäilyjä puutteista eläinten hoidossa. Kiistanalaisista epäilyistä kertomiselle oli journalistiset perusteet, eikä jutussa ollut olennaisia asiavirheitä, joita lehti ei olisi korjannut. Lehti perusti jutun väitteet useisiin eri lähteisiin.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *