Julkisen sanan neuvosto (JSN) ratkaisi kokouksessaan 2.2.2022 kantelun, joka kohdistui Suomenmaa-lehden lokakuussa 2021 julkaisemaan mielipidekirjoitukseen.

Mielipidekirjoituksessa psykiatri pohti pääministeri Sanna Marinin mielenterveyttä ja sen vaikutusta tämän toimintakykyyn. Julkaisua seuranneena päivänä lehti ilmoitti, että kirjoituksen julkaisu oli ollut virhe, ja poisti kirjoituksesta pääministerin mielenterveyttä ja ulkomuotoa koskevia arvioita.

Kantelija ei ollut Marin itse.

Kantelija pyysi JSN:ltä arviota siitä, onko eettisesti oikein, että lehti julkaisi mielipidekirjoituksen, jossa lääkäri antoi kielteisen lausunnon pääministerin terveydentilasta näkemättä potilasta.

JSN päätyi vapauttavaan päätökseen äänin 10–3.

Vapauttavaa äänestivät: Eero Hyvönen (pj), Mona Haapsaari, Marja Keskitalo, Johannes Koponen, Riikka Mäntyneva, Alma Onali, Harto Pönkä, Jukka Ruukki, Henrik Rydenfelt ja Tuomo Törmänen.

Langettavaa äänestivät: Kyösti Karvonen, Hanna Parhaniemi ja Valpuri Mäkinen.

Heidän eriävä mielipiteensä: Kirjoitus loukkasi pääministerin ihmisarvoa.

JSN totesi, että mielipidekirjoitusta voi sen alkuperäisessä muodossaan pitää mauttomana ja loukkaavana, mutta yhteiskunnassa on kuitenkin siedettävä voimakastakin vallanpitäjien toiminnan ja toimintakyvyn arviointia. JSN moitti lehteä erikseen siitä, että kirjoituksessa olleen arvion pääministerin ”pakko-oireesta” saattoi psykiatrin esittämänä käsittää tosiasiaväitteeksi. Lehti osoitti huonoa harkintaa julkaistessaan sen. Kirjoituksesta kuitenkin ilmeni, että arviossa oli kyse esittäjänsä mielipiteestä, joka perustui julkisuudessa esillä olleisiin tietoihin.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *