Kolme Helsingin Sanomien toimittajaa on asetettu syytteeseen turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja paljastamisen yrityksestä.

Kaksi Helsingin Sanomien tutkivaa toimittajaa ja vt. esihenkilön asemassa ollut journalisti on asetettu syytteeseen turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja paljastamisen yrityksestä. Syytteisiin johtanut poliisitutkinta alkoi joulukuussa 2017 Helsingin Sanomissa julkaistusta jutusta, joka koski puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toimintaa. Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi ja toimituspäällikkö Esa Mäkinen saivat syyttämättäjättämispäätöksen.

”Uhka vankeudesta kolmelle Helsingin Sanomien toimittajalle vaarantaa vapaan tiedonvälityksen Suomessa”, sanoo Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

”Olemme hyvin pettyneitä ja huolissamme tilanteesta, jossa kolmea journalistiamme uhkaa vankeustuomio tiedonvälitystyönsä takia Suomen kaltaisessa maassa. Kolmikko ei ole paljastanut turvallisuussalaisuuksia. Kaikki HS:n julkaisemat tiedot löytyvät julkisista lähteistä”, kommentoi Niemi.

”Länsimaisessa avoimessa demokratiassa on kestämätöntä, että journalistinen työ pyritään tällä tavoin kriminalisoimaan. Seisomme täysimittaisesti toimittajiemme takana”, Niemi sanoo.

”Syyttäjän tiedotteen mukaan syyte liittyisi myös julkaisemattomien artikkeleiden valmisteluun. Tämä on täysin poikkeuksellista ja merkitsee käytännössä ennakkosensuuria”, Niemi sanoo.

Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 sotilastiedustelua tekevästä Viestikoekeskuksesta perusteellisen artikkelin, joka taustoitti yleisön vähemmän tuntemaa tiedusteluhaaraa. Tuolloin Suomessa oli käynnissä poikkeuksellinen lainsäädäntöhanke perustuslain kiireelliseksi muuttamiseksi. Tiedustelulakien uudistamisella pyrittiin antamaan tiedusteluorganisaatioille hyvin laajat, perusoikeuksia kaventavat valtuudet verkkoliikenteen seurantaan. Artikkelin laatimiselle oli vahvat yhteiskunnalliset perusteet.

Artikkelin julkaisemisen jälkeen poliisi aloitti asiassa esitutkinnan. Yhden toimittajan kotiin tehtiin kotietsintä, ja pakkokeinojen laillisuutta käsiteltiin lopulta kahteen otteeseen korkeimmassa oikeudessa.

Jo esitutkinnan aikana poliisi totesi, että toimitus ei hankkinut tietoja lainvastaisilla keinoilla.

”Pidän tilannetta valitettavana. Sanoma tukee vahvasti oikeustoimien kohteena olevia toimittajiaan”, kommentoi Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *