Kirjamessut Helsingissä jälleen vuoden tauon jälkeen

Helsingin Kirjamessujen teemana on tänä vuonna dialogi, johon liittyen kolme merkittävää taiteilijaa esittävät kirjamessuja varten tilatun ainutlaatuisen teoksen. Äänikirjojen suosion myötä kirjamessuille nousee uusi äänikirjoihin keskittynyt lava.  Helsingin Kirjamessut järjestetään torstaista sunnuntaihin 28.–31.10.2021 Messukeskuksessa Helsingissä.

”Vihdoinkin kirjailijat sekä lukijat pääsevät kohtaamaan Helsingin Kirjamessuilla. Ohjelmaan on poimittu kirjavuoden kiinnostavimmat teokset lukuisista genreistä. Viime vuosien aikana äänikirjat ovat tulleet osaksi monen kirjallisuusharrastusta, jonka myötä messuille nousee ensi kertaa äänikirjoille omistettu lava”, kertoo ohjelmajohtaja Ronja Salmi. ”Ohjelmassa nähdään tänä vuonna jotain hyvin poikkeuksellista, kun kolme taiteilijaa esittävät taideteoksen Koiran työ. Jo perinteeksi muodostuneissa lyriikkakeskusteluissa kuulemme BEHMin ja Hassan Maikalin laulunkirjoitusprosessista.”

Kirjamessuilla on 15 ohjelmapistettä, joista kaksi on ruotsinkielisiä. Tarjolla on 900 ohjelmaa ja esiintyjiä on yli 1000. Äänessä ovat kirjailijat, tieteentekijät, poliitikot ja taiteilijat. Messuilla saa hyvän kuvan kirjavuoden 2021 kauno- ja tietokirjallisuudesta sekä ajassa liikkuvista puheenaiheista. Tänä vuonna pääsylipun ostaneet voivat seurata  Senaatintori-lavan ohjelmia myös verkkosivuilta suorana ja tallenteina.

Erikoisteema dialogi huipentuu kolmen taiteilijan esitykseen

Kirjamessut muistuttaa kuuntelemisen, kunnioittamisen ja tasavertaisen keskustelun tärkeydestä. Teeman inspiroimana kirjamessuilla voi kokea ainutlaatuisen kolmen taiteilijan taideteoksen Koiran työ, joka on tehty Suomen Messusäätiön apurahan voimin tilaustyönä Helsingin Kirjamessuille. Finlandian-palkittu kirjailija Pajtim Statovci sekä laulaja-lauluntekijät Samuli Putro ja Ringa Manner loivat teoksen yhdessä. Unohtamaton ja vaikuttava esitys nähdään lauantaina 30.10. klo 18.30 Senaatintori-lavalla.

Dialogi teeman hengessä kirjamessut järjestää yhdessä Erätauko-säätiön kanssa neljä Erätauko-keskustelumenetelmään pohjautuvaa ohjelmaa. Erätauko on tapa käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua rauhassa asioita harkiten. Siinä korostuu aiheen syvempi ymmärrys ja erilaisten ihmisten mahdollisimman tasavertainen kohtelu.

Äänikirjat esillä uudella äänikirjalavalla

Äänikirjojen suosio on kasvanut nopeasti. Kirjamessut tuo äänikirjoja esille uudella Töölönlahti-lavalla. Suoraa lähetystä lavalta voi kuunnella tapahtuman verkkosivuilla veloituksetta Kirjamessuradion kautta. Ohjelmassa on ääneen lukua, keskusteluja äänikirjoista ja niiden tekemisestä sekä livepodcasteja. Pääsylipun ostaneet voivat kuunnella ohjelmaa myös tapahtuman jälkeen verkkosivuilta tallenteina.

Kansainvälisistä kirjailijavieraista osa etäyhteyden kautta messuilla

Helsingin Kirjamessuilla nähdään tänä vuonna  muun muassa ruotsalaiset kirjailijat Camilla Läckberg (Mentalisti, Sydänjää) ja Gustaf Skördeman (Geiger) sekä italialainen Paolo Giordano (Jopa taivas on meidän), portugalilainen José Rodrigues dos Santos (Auschwitzin taikuri), virolainen Indrek Hargla (Apteekkari Melchior ja Pilatuksen evankeliumi) ja Kazakstanissa syntynyt Sergei Lukjanenko (Kuudes vartio). Nämä kirjailijat tulevat kirjamessuille paikanpäälle.

Osa kansainvälisistä kirjailijavieraista muun muassa Huoneen 622 arvoituksen kirjoittanut Joël Dicker, Ruth Galloway -sarjan kirjoittanut Elly Griffiths ja Suon villin laulun kirjoittanut Delia Owens esiintyvät messuilla etäyhteyden kautta. Osa haastatteluista on myös tallenteina.

Kirjamessujen ohjelmassa on mukana 30 kansainvälistä kirjailijavierasta.

KirjaKallio järjestää nuorille ohjelmaa 10. kertaa

Kallion ilmaistutaidon lukion opiskelijat järjestävät nyt 10. kerran nuorille aikuisille suunnatun Kallio-lavan ohjelman. Ohjelmassa on tänäkin vuonna kirjailijahaastattelujen lisäksi päivittäin klo 12 nuoria kiinnostava paneelikeskustelu. Aiheina ovat tällä kertaa itseilmaisu, mielenterveys, rakkaus ja totuus taiteen takana.

Suomen suurin kirja-alan tapahtuma

Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Ohjelmaa on tänäkin vuonna tehty yhteistyössä Tiedetorin toimijoiden, Kirjailijaliiton, Kallion ilmaisutaidon lukion,  Nuoren Voiman liiton ja monien muiden kirja-alan toimijoiden kanssa.

Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Messuilla on myös Levymessut ja hyvien viinien äärelle kutsuva Viinikylä.

”Odotamme innolla kirjamessuja. Kahden vuoden tauon jälkeen Helsingin Kirjamessut on erityisen odotettu tapahtuma. Olemme kiinnittäneet erittäin paljon huomiota tapahtuman turvallisuuteen ja tilaratkaisuihin ja Messukeskuksen laajat tilat toimivat hyvin tilanteessa, jossa pitää miettiä tarkkaan terveysturvallisuutta. Kirjamessuille on turvallista tulla”, kertoo tapahtumasta vastaava Tanja Pasila Messukeskuksesta.

Helsingin Kirjamessut järjestetään 28.–31.10.2021 Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtuma on avoinna torstaista lauantaihin 28.–30.10. klo 10-20 ja sunnuntaina 31.10. klo 10-18.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *