Kalevan pääkirjoitus 20.8.2020 nimittää uutta käytäntöä konsulttidemokratiaksi. Seuraavassa sitaatteja Kalevasta.

Viestintätoimisto rientää apuun, kun yritykset, yhteisöt ja kunnat haluavat terästää mediakuvaansa, valmentaa henkilöstöään, luoda yritystarinoita, laajentaa markkinoita, kehittää viestintää, vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja sammuttaa kriisejä.

Politiikkataustaisella asiantuntemuksella varustautuneet viestintätoimistot ovat kaikessa hiljaisuudessa uineet vallan kammareihin lähelle päätöksentekoa tarjoamalla palveluksia lobbauksessa, strategisessa konsultoinnissa ja vaikuttajaviestinnässä.

Tämänkaltainen konsulttidemokratia ei ole vastuussa äänestäjille. Kansalaisille voi jäädä hämäräksi, kenen asialla ollaan ja kuka viime kädessä linjaa politiikan sisältöä.

Aiemmin elinkeinoelämän ja etujärjestöjen lobbarit hallitsivat vaikuttamista, mutta nyt niiden rinnalla toimii viestintätoimistojen väkeä. Viimeksi hallitusneuvotteluissa herätti kiusallista huomiota se, että hallitusneuvottelijoiksi oli kutsuttu viestintätoimistojen puoluekirjatyöntekijöitä.

Viestintätoimistojen rooli politiikassa strategisessa konsultoinnissa ja vaikuttajaviestinnässä on jo ikään kuin uusi maan tapa, josta kaivataan kriittistä keskustelua ja tutkimusta. Julkishallinto on tilivelvollinen kansalaisille aina, kun pelissä ovat verorahat.”