Iso-Britannia

Noin 1,5 miljoonan levikkiin yltävä Metro on ilmainen lehti, jota Isossa-Britanniassa monen muun maan tavoin jaetaan jokaisena arkipäivänä muun muassa rautatie- ja linja-autoasemilla. Lehden verkkoversiossa puhutaan esimerkiksi Lontoon ”sulkemisesta”, kuningatar Elisabetin vetäytymisestä eristyksiin sekä Englannin Valioliigan sesongin pelien siirtämisestä hamaan tulevaisuuteen. Mässäilevin on video, jossa Italiassa koronavirukseen kuolleita kuljetetaan sotilasajoneuvoilla. Uutisointi muistuttaa ulkoasultaan Suomen Metro-lehden uutisointia mutta on kuitenkin samalla jonkin verran iltapäivälehtimäisempää.

Jo 1800-luvun alkupuolella perustettu The Guardian keskittyy koronauutisoinnissa kuolleisuuslukuihin ja tunteita herättäviin kuviin, joissa esiintyy niin toisiaan halaavia lääkäreitä kuin tyhjinä ammottavia turistikohteitakin. Etusivulla on useampi raflaavampi otsikko, kuten ”Espanjan kuolleisuusluku on jo 767”, ”Tämä on sotaa: Cuomo varoittaa koronaviruksen voivan romahduttaa New Yorkin terveydenhuollon” ja ”Sukupolvi on kuollut, Italian maakunta kamppailee voidakseen haudata viruksen uhrit”. Jokaisesta uutisesta tulee enemmän tai vähemmän pelotteleva vaikutelma.

Ruotsi

Päivittäin julkaistava ruotsalainen sanomalehti Svenska Dagbladet julistaa etusivullaan, että ”Me miehet olemme jonkin verran heikompia kuin naiset”. Kyseessä on epidemiologi Anders Tegnellin lausahdus koronavirukseen liittyen. Tätä hieman raflaavaa ja huomiota herättävää otsikkoa (ja huomattavasti vähemmän raflaavaa juttua) lukuun ottamatta muiden juttujen otsikot ovat toteavampia ja faktapohjaisia, kuten ”Koulut suljetaan aikaisintaan maanantaina”, ”27-vuotias on nuorin tehohoitoon joutunut” sekä Ruotsin sosiaaliministeri Lena Hallengrenin lausunto, jossa hän toteaa, että ”Juuri nyt ei voi elää, kuten yleensä”.

Ruotsin suurin aamulehti Dagens Nyheter ratsastaa Ruotsin kuolleisuusluvulla, joka on nyt noussut 11:een. Huomattavasti pienemmällä otsikon alla todetaan, että kyseessä on iäkäs ihminen. Uutisointi painottuu myös tehohoitoon joutuneiden määrään ja ikäryhmiin ja samalla sivuuttaa taloutta, kun pohditaan koronaviruksen vaikutusta kruunun heikkenemiseen. Koronan aikaansaamasta kontrollista kertoo juttu, jossa uutisoidaan reseptilääkkeiden ostoa rajoitettavan. Huolestuttavin on puolestaan artikkeli, jossa neljä virustutkijaa ennustaa koronaviruksen kaltaisten epidemioiden lisääntymistä tulevaisuudessa. Lehden lay-out on kilpailijaansa selvästi iltapäivälehtimäisempi erikokoisine otsikoineen ja värikylläisine juttuineen.

Ranska

Ranskan vaikutusvaltaisimmaksi sanomalehdeksi tituleeratun Le Monden etusivulla on kuva, jossa viranomainen ilmeisesti tarkastaa rannalla istuvan naisen henkilöpapereita. Otsikko kertoo, että Ranskassa Välimeren ja Bretagnen rannoille on nyt pääsy kielletty. Toisessa uutisessa paljastetaan, että Ranskan sairaaloissa on hoidossa tällä hetkellä yli 3600 koronaa sairastavaa, joista yli 930 tehohoidossa ja maan hallinnon äänestävän hätätoimenpiteistä. Myös hoitohenkilökunnan vakava kasvosuojien puute on saanut palstatilaa. Kokonaisuudessaan lehden linja koronauutisoinnissa näyttää olevan maltillinen ja faktojen kertomiseen painottuva.

Sekä maan sisäisistä että myös kansainvälisistä tapahtumista uutisoiva päivälehti Le Parisien näyttää mukailevan Le Monden linjaa maltillisella ja faktoihin keskittyvällä koronauutisoinnilla. Etusivun kuva raskaasti varustautuneiden hoitohenkilöiden ympäröimästä potilaasta kiinnittää huomiota, mutta jutun otsikko kertoo maltillisemmin ”Syyt, miksi uusien koronavirustartuntojen määrä ei heti käänny laskuun”. Toiset uutiset käsittelevät esimerkiksi koronavirukseen sairastunutta Monacon ruhtinas Albertia sekä ulkonaliikkumiskiellon mahdollista kestoa. Myös koronaviruksen vaikutus talouteen tuodaan esiin useammassa uutisessa.

Alankomaat

Het Parool nostaa etusivulleen uutisen Formula 1-kauden Alankomaiden osakilpailun siirtymisestä, mikä tarkoittaa myös koko formulakauden siirtymistä. Aihe on Alankomaissa huomionarvoinen, sillä Zandvoortissa on edellisen kerran ajettu vuonna 1985 ja kilpailuja varten tehtiin suuria kunnostustöitä. Muut uutiset kertovat esimerkiksi virustartuntojen määrän kasvuun valmistautuneista sairaaloista Amsterdamissa ja pulaan joutuneesta KLM-lentoyhtiöstä, jonka asiakaspalvelu on ruuhkautunut koronaviruksesta johtuen. Pienenä uutisena muiden joukossa on tieto, jonka mukaan viimeisten 24 tunnin aikana on Alankomaissa todettu eniten koronavirustartuntoja. Turhasta mässäilystä Het Paroolia ei näin ollen ainakaan voi syyttää.

Toinen alankomaalainen sanomalehti, päivittäin vuodesta 1921 ilmestynyt De Volkskrant, ilmoittaa pääuutisenaan maan terveysministeri Bruno Bruinsin erosta. Hallituksen toimista koronavirusta vastaan muodollisesti vastuussa ollut Bruins nousi jo aiemmin otsikoihin pyörryttyään torstaina parlamentin koronakäsittelyn aikana. De Volkskrantin uutisointi tuntuu kautta linjan olevan faktoihin perustuvaa, ja koronavirustilannetta tarkastellaan useasta eri näkökulmasta – niin taloudellisesta, poliittisesta kuin terveydenhuollollisestakin – nostamatta erityisemmin esiin esimerkiksi kuolleisuuslukuja tai muita sokkiuutisia.

Saksa

Englanninkielinen ulkomaanpalvelu Deutsche Welle noudattaa koronauutisoinnissa maltillisen tuntuista linjaa, jossa viruksen aiheuttamaa epidemiaa käsitellään maailmanlaajuisesti. Pääuutisessa kuvaillaan, miten Espanjan kuolleisuusluvut ovat viimeisten 24 tunnin aikana nousseet jopa 30 %, miten Italia kasvattaa maanlaajuista ulkonaliikkumiskieltoa ja miten Intia kehottaa 1,4 miljardia kansalaistaan pysymään sisätiloissa. Palstatilaa on annettu myös Saksan liittokansleri Merkelille, joka artikkelissa nostaa koronaviruksen suurimmaksi uhaksi, jonka Saksa on toisen maailmansodan jälkeen joutunut kohtaamaan. Uutisissa käsitellään myös kipulääke ibuprofeenin mahdollisia haittavaikutuksia elimistön immuniteettiin sekä pohditaan mitä tapahtuu, jos Tokion olympialaiset joudutaan perumaan.

Faktapohjaiseen uutisointiin keskittyy myös viikkolehti Die Zeit, joka on toisaalta myös tunnettu laadukkaasta journalismistaan. Etusivun pitkä artikkeli käsittelee Saksassa koronavirukseen kuollutta noin 30 ihmistä – sitä, mitä heistä tällä hetkellä tiedetään. Toinen uutinen kertoo Kanadan sulkeneen Yhdysvaltain vastaisen rajansa, ja kolmas antaa neuvoja koronaviruksen tunnistamiseen sekä yksityiskohtaiset ohjeet siihen, mitä pitää tehdä, jos epäilee sairastuneensa virukseen. Artikkelien pääpaino tuntuu vahvasti olevan koronavirusta käsittelemisessä tutkivan journalismin keinoin.

Kaikkia lehtien verkkoversioita tarkasteltiin torstaina 19.3.2020.