Suomen tiedeakatemiain ihmisoikeuskomitea, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta järjestävät Helsingin kaupunginmuseolla (Aleksanterinkatu 16) 3.5. klo 13.00–15.00 tilaisuuden, jossa Euroopan nykytilannetta arvioivat asiaan perehtyneet tutkijat. Unkarin suurlähettiläältä, György Urkutilta, kuullaan kommenttipuheenvuoro. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tieteen autonomian ja tutkijoiden sananvapauden kaventaminen ennakoi usein myös laajempia sananvapauden ja muiden perusoikeuksien loukkauksia. Yliopistojen ja tutkimuslaitosten toiminnan rajoittaminen eivät ole ainoita keinoja rajoittaa tieteen vapautta. Lisääntyvä poliittinen ja taloudellinen ohjaus pyrkii suitsimaan yliopistojen, tutkimuslaitosten tai yksittäisten tutkijoiden toimintaa. Tieteen vapauteen liittyy olennaisesti myös tutkijoiden sananvapaus yhteiskunnallisen keskustelun asiantuntijoina. Siksi kyse ei pelkästään ”akateemisesta” asiasta.