Danske Bankin Viron-yksikön kautta on pankin oman ilmoituksen mukaan siirretty noin 200 miljardia euroa kyseenalaista rahaa. Pankki ei ole täyttänyt velvoitteitaan väärinkäytösten ehkäisemiseksi tai kiinnittänyt riittävää huomiota mahdolliseen rahanpesuun. Viron pankkivalvonnan mukaan Danske Bankille on kerrottu rahanpesuepäilyistä jo vuosia sitten, mutta pankki ei ole ryhtynyt asiassa toimiin.

Epäilyttäviä rahansiirtoja on tehty muun muassa Venäjältä, Baltian maista ja Kyprokselta. Osan pestystä rahasta epäillään olevan peräisin järjestäytyneeltä rikollisuudelta, osan esimerkiksi Vladimir Putinin lähipiiriltä.

”Katsoimme, että kyseessä on historiallisen suuri talous- ja rahanpesuskandaali, jossa Danske ei selvästi ole toiminut sillä ripeydellä kuin olisi pitänyt. Esiin tulleiden tapausten perusteella emme pidä pankin sisäistä valvontaa riittävänä”, sanoo Journalistiliiton hallituksen jäsen ja talousvaliokunnan puheenjohtaja Marko Laitala.

”Liiton sijoittamisen tulee olla eettisesti kestävää. Tätä vaativat myös jäsenet. Tämän takia edellytämme myös varoja hoitavilta tahoilta, etteivät nämä harrasta eettisesti tai moraalisesti arveluttavaa toimintaa”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

”Saimme selvityksen nähtäväksi syyskuussa”, kertoo Laitala.
”Sen ja median kautta julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella oli selvää, että asiaan on reagoitava.”

Danske Bank säilyy toistaiseksi Journalistiliiton tilipankkina. Tämä tarkoittaa, että pankkisuhde Danskeen säilyy, varainhoitosuhde ei. Liiton jäseniin sijoitusten pois vetäminen ei vaikuta eikä se edellytä jäseniltä mitään toimia.