”Kuvajournalismi -kilpailu tarjoaa erinomaisen tilaisuuden käydä keskustelua kuvajournalismin tilasta Suomessa. Palkitut kuvat edustavat suomalaisen kuvajournalismin huippua ja kilpailuun lähetetty materiaali on läpileikkaus vuoden kuvasadosta. Voittajakuvat ovat osoitus ammattimaisen kuvajournalismin tarpeesta saturoituneessa mediassa”, kommentoi Suomen Kuvajournalistit Ry:n puheenjohtaja ja kilpailun järjestäjä Miikka Pirinen.

Kilpailuun osallistui 90 eri kuvaajaa yhteensä 1900:llä työllä. Voittajat palkitaan Virka galleriassa Helsingissä 8.3.2018. Kuvajournalisti 2017 on Akseli Valmunen. Vuoden lehtikuvan otti Ella Kiviniemi.

Kuvajournalismi 2017 -näyttely Helsingissä ja Oulussa

Voittajakuvat ja -videot sekä kilpailun satoa nähdään Helsingin kaupungintalon Virka galleriassa 9.3.–20.5.2018 sekä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa, Oulussa 13.10.–11.11.2018.

Kuvajournalismi 2017 voittajat valitsi kolmihenkinen tuomaristo: valokuvaaja Juuso Westerlund, dokumenttivalokuvaaja Daniella Zalcman ja valokuvaaja Kaisa Rautaheimo. Tuomariston nimittää Suomen kuvajournalistit ry:n hallitus ja se vaihtuu vuosittain.

Kuvajournalismi 2017 -kilpailun pääyhteistyökumppani on Canon. Kilpailua ovat olleet tukemassa myös: Nikon, Olympus, Trainers House, Rianno, Puite, Luova, Patricia Seppälän säätiö, Finnair, Fimeko sekä Jokes.

Sarjavoittajat ja tuomariston perustelut

Kuvajournalisti 2017: Akseli Valmunen

Voittaja hallitsee laajan kirjon erilaisia tyylejä ja tarinankerronnan tapoja. Tästä huolimatta hänellä on oma, tunnistettava visuaalinen äänensä, jonka vuoksi eri sarjoista valitut, osin yllättävätkin kuvat muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Kuvasarja on koottu taitavasti ja se esittelee monipuolisesti voittajan kuvajournalistista työskentelyä.

Uusi kuvajournalisti 2017: Joel Karppanen

Voittajan kuvat toimivat sekä yksittäisinä valokuvina että yhtenäisenä ja tunnistettavana, erilaisia teemoja käsittelevänä sarjana. Kuvat ovat rehellisiä ja empaattisia, eivätkä ne toiseuta, vaan esittävät kohteensa kunnioittavasti. Tuomaristo näkee, että kuvaajalla on selvä käsitys siitä, minne hän on menossa. Hän selvästi rakastaa työtään ja on valmis kokeilemaan, tutkimaan ja kehittymään.

Uusi kuvajournalisti 2017 kunniamaininta: Mikko Suutarinen

Vuoden lehtikuva 2017: Ella Kiviniemi

Vuoden lehtikuva on kaunis ja vaikuttava. Kuvan pakastettu, lähes tukehtuneelta näyttävä riekko toimii esimerkkinä paljon laajemmista ilmiöistä, kuten katoavista elinympäristöistä ja ilmastonmuutoksesta. Näin suuria ja tärkeitä teemoja on ollut perinteisesti vaikea visualisoida kaikesta saatavilla olevasta tiedosta huolimatta. Erityisen vaikeaa on niiden pelkistäminen yhdeksi, merkitykselliseksi valokuvaksi.

Urheilukuva 2017: Kalle Koponen

Autenttinen hetki urheilun maailmasta. Urheilukuva ei ole vain tapahtumia kentällä, vaan siihen kuuluvat olennaisesti tunteet, jotka tekevät urheilusta merkityksellistä katsojilleen. Voittajakuva tiivistää sukupolvelta toiselle jatkuvat perinteet ja sen, mitä urheilu ihmisille merkitsee. Kuvan universaaliin hetkeen on kenen tahansa helppo samaistua.

Uutiskuva 2017: Liisa Huima

Klassinen uutiskuva tilanteesta, jossa uutinen on juuri tapahtumassa. Kameroita on nykyisin kaikkialla, mutta on harvinaista, että ammattikuvaaja ehtii aivan tapahtumien keskelle juuri oikeaan aikaan. Voittajakuva tiivistää vuoden merkittävimmän uutistapahtuman suoraviivaisesti ja estetisoimatta. Kuva on rauhallinen ja kertoo poliisin toiminnasta poikkeuksellisessa tilanteessa. Se on muistutus autenttisten, lavastamattomien kuvien merkityksestä ja siitä, miten tärkeää toimittajien ja kuvaajien on saada työskennellä ilman rajoituksia.

Uutiskuva 2017 kunniamaininta: Martti Kainulainen

Henkilökuva 2017: Sanna Krook

Voittajakuva näyttää ensisilmäyksellä yksinkertaiselta, suoraviivaiselta ja asetellulta, mutta vähitellen yksityiskohtia ja tasoja alkaa löytyä lisää. Ilman suurta, helposti tunnistettavaa älypuhelinta olisi vaikea sanoa, milloin se on kuvattu. Sen vuoksi kuva on sekä ajaton, että tiukasti juurtunut tähän hetkeen. Kuva on taidokkaalla tavalla pelkistetty ja lievä ylivalotus luo siihen eteerisen tunnelman.

Essee 2017: Sakari Piippo

Tuomariston mielestä vuoden essee oli kilpailun kovatasoisin kategoria. Voittajalla on selvästi voimakas suhde aiheeseen ja hän halunnut tuoda sen näkyviin. Valittu visuaalinen kieli kuten pelkkien pystykuvien käyttö ja epäromantisoiva, kaiken näyttävä valo tukevat esseen epäseksikästä, mutta tärkeää aihetta. Koko kansan kirjo, aito riemu ja oikeat tapahtumat muodostavat hyvin editoitun kymmenen kuvan sarjan, josta tuomaristokaan ei jättäisi mitään pois.

Reportaasi 2017: Sami Kero

Sarjan aihe ei ole uusi tai poikkeuksellinen, mutta sen toteutustapa sen sijaan on. Ilmasta käsin kuvaaminen ei itsessään tee valokuvista kiinnostavampia, mutta tässä tapauksessa tekniikka on hyvin perusteltu ja se tuo kuviin sisältöä. Vaikka ihmiset ovat läsnä kuvissa, ne eivät ole kuvia ihmisistä. Visuaalisesti vaikuttavan reportaasin päähenkilö on ympäristö, joka pääsee hienosti esiin valitun näkökulman ansiosta.

Video 2017: Riina Rinne

Hyvin humaani teos, jonka katsottuaan tietää paljon enemmän polyamoriasta. Tällaista journalismia tuomaristo haluaisi ehdottomasti nähdä lisää. Klassinen ja autenttinen, hyvällä tavalla perinteinen dokumentti, joka ei tarvitse temppuja vaikuttaakseen. Tekijän läsnäolon voi aistia elokuvassa, mutta se ei ole tunkeilevaa. Tarinan huumori saa nauramaan päähenkilöiden jutuille, mutta ei heidän kustannuksellaan. Teos on kokonainen ja tunnelmaltaan yhtenäinen, se etenee sulavasti eikä draamaa ole luotu väkisin. Elokuva on hyvin leikattu ja siitä näkee, että sen tekemiseen on käytetty aikaa.

Yleisön suosikki 2017: Meeri Koutaniemi.

Yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan viiden Kuvajournalisti 2017 -finalistin joukosta. Finalistit olivat: Akseli Valmunen, Timo Pyykkö, Sakari Piippo, Meeri Koutaniemi ja Rio Gandara.

Yleisön suosikiksi nousi Meeri Koutaniemi yhteensä 2493:lla äänellä. Kaikkiaan ääniä annettiin 3941 kappaletta www.kuvajournalismikilpailu.fi -sivustolla.
Sarja toteutettiin yhteistyössä Canonin kanssa ja äänestäneiden kesken arvottiin Canon EOS M100 kamera varustettuna EF-M 15-45mm IS STM -objektiivilla. Palkinnon arvo on noin 650 euroa. Voittajaksi arvottiin Eetu Pajala, Helsingistä.