Yle Areenan sisällöistä jo yli 80 prosenttia on katseltavissa ja kuunneltavissa ulkomailla eikä niissä ole käytössä maarajausta.

Kaikkiin Ylen lähettämiin ohjelmiin ei ole silti mahdollista hankkia kansainvälisiä jakeluoikeuksia. Siksi osa sisällöistä on Areenassa rajattu käytettäviksi vain Suomessa. Rajausta on kuitenkin ollut mahdollista kiertää käyttämällä välityspalvelimia ja virtuaalisia erillisverkkoja (VPN).

Maarajattujen sisältöjen tekijänoikeuksien haltijat edellyttävät, että Yle valvoo tehtyjen jakelusopimusten toteutumista. Maarajauksien kiertäminen rikkoo Ylen ja oikeuksienomistajien välisiä sopimuksia esitysoikeuksista.

Uudella tekniikalla Yle pyrkii varmistamaan, että Yle Areenan maarajattujen sisältöjen käyttö noudattaa tekijänoikeussopimuksia eikä maarajausta voi enää kiertää käyttämällä välityspalvelimia tai VPN-palveluita. Uusi tekniikka otetaan käyttöön tällä viikolla.

Maarajoitusten kiertokeinojen havaitseminen ja liikenteen valvonta on yleinen käytäntö monissa yrityksissä. Ylen päätös tiukentaa ohjelmien maarajausten valvontaa noudattaa muiden verkkovideopalveluiden tarjoajien linjauksia.

“Monissa eurooppalaisissa mediayhtiöissä käydään keskustelua anonyymipalvelinten estämisen mahdollistavan tekniikan käyttöönotosta. Kaupallisista toimijoista esimerkiksi Netflix ryhtyi viime vuonna rajaamaan muiden kuin käyttäjän oman maan videovalikoiman käytön“, sanoo Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana.

Yle pyrkii siihen, että sen ohjelmasisällöt olisivat kaikkien suomalaisten katsottavissa myös Suomen rajojen ulkopuolella. Tämä työ etenee kuitenkin askel kerrallaan. Ensimmäinen parannus on, että Yle voi ottaa käyttöön EU-siirrettävyyden, ns. portabiliteetin, jolla koko Areenan sisältö aukeaa Suomessa pysyvästi asuville suomalaisille EU-alueella. Yle pyrkii ottamaan uudistuksen käyttöön tämän vuoden aikana.