STT:n surkea taloustilanne ei ole veronmaksajien vika. Heitä ei pidä asettaa maksumiehiksi, jos rikkaat mediayhtiöt eivät halua rahoittaa omistamaansa uutistoimistoa. STT:n on selvittävä omillaan mediamurroksesta, kuten muidenkin yksityisten yritysten.

On virheellistä sanoa julkisesti, että kaikissa muissa Euroopan maissa tuetaan kansallista uutistoimistoa. Ei tueta. EU:n säännökset ovat voimassa kaikissa jäsenmaissa yhtäläisesti. On eri asia jos jokin julkinen taho tekee joitain ostoja uutistoimistolta, mutta nekin tapahtuvat EU:n kilpailulainsäädännön mukaisesti. Tukiostoja ne eivät kuitenkaan voi olla.

Tällä hetkellä uutistoiminta on varsin hyvässä jamassa Suomessa. Yleisradio tuottaa uutisia niin radioon, televisioon kuin nettiinkin ammattimaisesti 24/7. Mediatalot, kuten STT:n suurin omistaja HS, tekevät itse uutisensa käyttämällä lisänä ulkomaisia uutistoimistoja. Monilla yksityisillä radiokanavilla lähetetään mm. Iltasanomien uutiskatsaus.

Lisäksi eri tahot, jotka haluavat uutisensa julki, tuottavat ja välittävät niitä suoraan omia kanaviaan myöten, kuten sivustojensa kautta, sosiaalisessa mediassa ja tiedotuskanavissa sekä sähköisissä kirjeissään intressiryhmilleen.

Uutistoimistojen rooli ja luonne on muuttumassa nopeasti koko maailmassa. Esimerkiksi Reuters tuo uutisensa, artikkelinsa, videonsa sekä kuvansa vapaasti luettavaksi netin kautta kaikille. Rahoituksena on mainokset. Toimisto siis samalla kilpailee media-asiakkaidensa kanssa lukijoista ja tuloista.

Netin, radion ja TV:n kautta avautuu kansalaisille valtava valikoima niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin uutisia sekä tekstinä, kuvina että videoina taukoamatta. Voidaan kyllä kysyä aiheellisesti, mihin kansalaiset tarvitsevat nykyisen STT:n kaltaisia toimijoita? Jos joku haluaa tuollaista liiketoimintaa vielä harrastaa, niin mikäpä siinä, mutta sitä ei pidä veronmaksajien kustantaa valtion tuen kautta.