Teoksen nimi on ”Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken” (Into).

”Hyvän sään aikana on tähän mennessä paras Suomessa ilmastonmuutoksesta tehty kirja. Se käsittelee monipuolisesti ilmastonmuutoksen syitä, vaikutuksia ja torjuntaa. Aihe on tärkeä ja äärimmäisen ajankohtainen, ja siitä annetaan tasapainoinen ja ymmärrettävä kuva”, palkintoraadin puheenohtaja Tuomo Lappalainen luonnehtii palkittua kirjaa.

Vaikka ilmastonmuutoksen vakavuus tulee kirjassa hyvin esiin, tekijät eivät tyydy pelkästään kauhistelemaan sitä, vaan etsivät haastateltaviensa kanssa aktiivisesti ratkaisuja, joilla maapallon lämpenemistä voidaan hidastaa. Teoksen artikkeleissa ääneen pääsevät myös muut kuin ilmastotutkimuksen valtavirran edustajat.

Kirjan on kirjoittanut 21 journalistiikan opiskelijaa Tampereen yliopistosta Hanna Nikkasen ohjauksessa. Nikkanen toimi Tampereella journalistiikan vierailijaprofessorina lukuvuonna 2016–2017. Opiskelijat ovat myös ottaneet kirjan kuvat.

”Ilmastonmuutos on todella monitahoinen asia. Kun olen tehnyt siitä yksin juttuja, olen tuntenut itseni välillä riittämättömäksi. Siitä syntyi ajatus, että tämä aihe jos mikä tarvitsee tiimin”, Nikkanen kertoo.

Hänellä itsellään oli etukäteen joitakin kirjan sisältöä koskevia ajatuksia, mutta suuren osan aiheista opiskelijat ideoivat omin päin. ”Nuoret ovat kasvaneet maailmassa, jossa ilmastonmuutos on ollut koko ajan läsnä. Heille on ollut aina selvää, että se vaikuttaa heidän tulevaisuuteensa, ja kaikki tunsivat aiheen hyvin jo valmiiksi”, Nikkanen selittää.

Hanna Nikkanen (s. 1981) on Long Play -verkkojulkaisun päätoimittajana toimiva tutkiva toimittaja ja tietokirjailija, joka on opiskellut viestintää Helsingin yliopistossa. Hän on aikaisemmin saanut mm. Euroopan komission journalistipalkinnon, tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon sekä Bonnierin journalistipalkinnon.