FM Sérgio Tavaresin digitaalisen kulttuurin väitöskirjan ”Paramedia: thresholds of the social text” tarkastustilaisuus pidetään lauaantaina 28. lokakuuta Jyväskylän yliopistossa. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Rui Torres (Universidade Fernando Pessoa, Portugali) ja kustoksena professori Raine Koskimaa (Jyväskylän yliopisto).

Brasilialaisen tutkijan Sérgio Tavaresin väitöskirjayhdistelee käyttöliittymien, tekijyyden ja yleisön tutkimusta kirjallisuusteoriaan. Tavoitteena on tuottaa viitekehys, joka auttaa meitä ymmärtämään, kuinka valitsemme sosiaalisessa mediassa kuluttamamme sisällön.

– Sisällöntuotanto ja sen strategiat ovat markkinoinnin ja viestinnän keskeisiä tukipilareita. Tutkimusalueena se on niin uusi, että siitä on kirjoitettu lähinnä vasta ammattikirjallisuutta, Tavares sanoo.

Yksityiselläkin sektorilla konsulttina ja tutkijana työskentelevä Tavares huomasi sisältöihin liittyvien teorioiden olevan edelleen pirstaloituneita.

– Ne keskittyvät käyttöliittymien suunnitteluun, sosiaaliseen jakamiskulttuuriin, verkon videotutkimukseen ja muihin vastaaviin. Sain idean palata takaisin sisältöjen syvimpään olemukseen ja tarkastella niitä sellaisina kuin ne ovat – teksteinä, Tavares selvittää.

Kirjallisuuden teoria sosiaalisen median ympäristössä

Tavares on tuonut sisällöntuotannon tutkimukseen ajatuksia ranskalaisteoreetikko Gerard Genetteltä, joka on kehittänyt viitekehyksen kirjojen tutkimiseen. Genetten paratekstien teoriassa on kyse tekniikasta, joka paloittelee kirjat ja julkaisut erillisiksi pieniksi elementeiksi. Yhdessä nämä eri elementit auttavat lukijaa luokittelemaan kirjan ja päättämään, lukeako sen vai ei. Kansikuva, kirjailijan nimi, markkinointijulisteet ja tv-haastattelut ovat Genetten mukaan kaikki tällaisia paratekstejä.

Tavares puolestaan soveltaa paratekstien teoriaa sosiaalisen median dynaamiseen ympäristöön. Siellä roolit eivät ole yksiselitteisiä ja tekstien ympäristöt täyttyvät tekijöistä, mainoksista ja algoritmeista. Tavaresin kehittelemä teoria jaottelee kaikki elementit kolmeen pääkategoriaan: tekijän, yleisön ja koneen paramediaan.

– Ensimmäinen haaste oli arvioida, voiko printtimediaa ja digitaalista sisältöä edes vertailla keskenään, Tavares kertoo ja jatkaa

– Jotkin suosituimmista sisällöistä menestyivät juuri siksi, että ne toivat onnistuneesti printtimedian elementtejä digitaaliseen ympäristöön.

Tavares uskoo vahvasti, että paramedian teoria on hyödyllinen työkalu, joka kaventaa kuilua sisällöntuotannon ammattilaisten ja mediatutkijoiden välillä.

– Nykymaailmassa on mahdotonta sivuuttaa tekstien sosiaalista luonnetta. Mitä enemmän tiedeyhteisö ja ammattilaiset yhdessä kehittävät uusia tapoja tutkia sisältökysymyksiä, sen parempi, Tavares sanoo.

Sérgio Tavaresilla on kandidaatintutkinto markkinoinnissa ja viestinnässä Rio de Janeiron liittovaltion yliopistosta, sekä maisterintutkinto digitaalisessa kulttuurissa Jyväskylän yliopistosta. Lisäksi hän työskentelee tutkimuskonsulttina Nordic Morningissa, joka on yksi Pohjoismaiden suurimmista viestintäkonserneista. Viime vuosina Tavaresista on tullut kuluttaja- ja digitaalisen tutkimuksen luottonimi. Hänen työnsä tuloksia hyödynnetään useissa merkittävissä suomalaisyrityksissä, kuten VR, Posti, Metsä Group ja Reima.

Väitöstilaisuus järjestetään 28.10.2017 klo 12.00, Jyväskylän yliopisto, Seminaarinmäki, Historica H320