Yleisradioyhtiöt – Tanskan DR, Norjan NRK, Islannin RUV, Ruotsin SVT ja Suomen Yle – päättivät yhteisestä draamastrategiasta. “Nordic Public Service Originals” -strategia vahvistaa ja lisää merkittävästi julkisen palvelun yleisradioyhtiöiden yhteistyötä draaman tuotannossa ja vaihdossa.

Pohjoismaisia yhteistuotantoja halutaan tehdä aiempaa enemmän ja päätöksiä tuotannoista nopeutetaan uudenlaisella yhteistyöllä. Päämääränä on, että kukin yhtiö saisi 12 kuukauden yksinoikeudet pohjoismaisen draaman esittämiseen.

“Olemme todella julkisen palvelun tehtävän ytimessä, kun keskitymme draamaan, joka heijastaa pohjoismaista identiteettiä, kulttuuria, yhteiskuntaa ja arkea. Tämä on myös aito ja tunnistettava lupaus yleisöillemme, ja erottaa meidät muista sisällön tarjoajista”, sanoo Marit af Björkesten, pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden yhteistyöelimen Pohjoisvision puheenjohtaja.

Pohjoismaiset yleisradioyhtiöt pyrkivät yhteisellä strategiallaan lisäämään myös pohjoismaisen draaman kilpailukykyä. Kansainvälisten suoratoistopalveluiden nousun myötä amerikkalaista tarjontaa on saatavilla enemmän kuin koskaan aiemmin.

“Tavoitteena on, että kaikkialla Pohjolassa julkisen palvelun yleisradioyhtiöt tunnistetaan parhaan pohjoismaisen draaman kotina”, sanoo Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela.

“Yhteistyön kasvu tulee näkymään katsojille runsaampana pohjoismaisen draaman tarjontana. Kotimaisille draaman tekijöille se tarkoittaa lisää pohjoismaisia yhteistuotantomahdollisuuksia.”