Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ja perustieteiden korkeakoulun yhteinen tutkimushanke selvittää sisältömarkkinoinnin vaikutuksia Business-to-Business (B2B) -päättäjien käyttäytymiseen ostopolun eri vaiheissa ja pyrkii ennustamaan tätä käytöstä koneellisesti. Kaksi vuotta kestävän tutkimuksen rahoittaa Tekes, joka on myöntänyt 2,4 miljoonan euron kokonaisrahoituksen hankkeeseen osallistuville yliopisto- sekä yritystahoille.

Tutkimushanke toteutuu tiiviissä yhteistyössä yliopiston huippututkijoiden sekä neljän tunnetun teknologia-alan yrityksen kanssa, joilta saadaan tutkimuksessa tarvittavaa Big Data –aineistoa. Koodiviidakon toimitusjohtaja Samuli Tursas iloitsee hankkeen käynnistymisestä: ”On hienoa olla mukana näin kovatasoisessa tutkimushankkeessa ja päästä tekemään yhteistyötä maailman johtavien keinoälytutkijoiden kanssa. Uskon, että saamme tuloksilla ratkaisuja moniin digimarkkinoinnin ja viestinnän haasteisiin”, sanoo Tursas. Koodiviidakon lisäksi hankkeessa ovat mukana Natify, Tulos Helsinki Oy ja Calcus.com Oy.

Tutkimuksessa kehitetään algoritmeja ja keinoälymenetelmiä, joiden avulla voidaan ennustaa, minkä mainossisällön kanssa B2B-loppukäyttäjä on todennäköisimmin valmis vuorovaikuttamaan. Toisin sanoen tarkoituksena on parantaa osumatarkkuutta ja tehokkuutta digimainonnassa tekoälyä hyödyntäen. Tutkimustuloksia voidaan myöhemmin soveltaa mihin tahansa markkinoinnin ja viestinnän kanavaan, jossa tapahtuu kohtaaminen asiakkaan ja myyjän välillä.

”Big Datan haltuun ottaminen ja siitä kaiken hyödyn saaminen on haaste digimarkkinoinnissa, sillä dataa kertyy valtavat määrät ja sen oikea kohdentaminen monikanavaisessa ympäristössä on entistä haastavampaa. Lisäksi asiakkaat ovat nykyään vaativampia sisällön suhteen. Big Datan ja tekoälyn yhdistämällä luodaan aivan uusia mahdollisuuksia markkinointisisällön kohdentamiseen” kertoo Samuli Tursas.

Tutkimus käynnistyy yrityskumppaneiden olemassa olevilla Big Data -aineistoilla ja hankkeen edetessä jatkotutkimusta tehdään yrityskumppaneiden tekoälypohjaisten palveluratkaisujen kautta kerättyjen aineistojen avulla.

Koodiviidakko perusti alkuvuodesta 2017 tekoälyn kehitysyksikön, LianaAI:n, jossa kehitetään tekoälyllä rikastettuja markkinoinnin ja viestinnän ohjelmistoratkaisuja. Yhtiö näkee tutkimushankkeen ainutlaatuisena mahdollisuutena kehittää palvelutarjontaansa entisestään: ”Tekoälyn liittäminen ohjelmistoihimme tuo täysin uuden ulottuvuuden digitaaliseen markkinointiin ja viestintään, mikä hyödyttää sekä asiakkaitamme että tiedon vastaanottajaa”, kertoo yhtiön tiedotteessa Koodiviidakon tekoäly-yksikön vetäjä Juha-Mikko Ahonen.