Verkkodokumentin ovat tuottaneet Hannu Karisto ja Laura Vehkaoja.

Sano se saameksi -verkkodokumentti tutustuttaa Suomessa puhuttaviin pohjoissaameen, inarinsaameen ja kolttasaameen sekä niiden puhujiin. Projekti käynnistyi helmikuussa 2016.

“Olemme iloisia tästä tunnustuksesta. Tämä projekti on osoitus siitä, millaiset huikeat mahdollisuudet verkko tarjoaa dokumentaariselle sisällölle ja ilmaisulle. Täytyy vain löytää toimiva moniosaajien työryhmä, tärkeä aihe ja intohimoa työhön. Nyt näin kävi”, sanoo tuottaja Hannu Karisto.

Palkintoperusteissa mainitaan, että verkkosivusto perehdyttää käyttäjänsä uhanalaisiin saamelaiskieliin ja tekee samalla kielen elvytystyötä. Sivustoa kiitetään myös siitä, että se ottaa huomioon laajan suomalaisen kohderyhmän ja lisää ymmärrystä saamenkieltä ja -kulttuuria kohtaan.

Sivusto sisältää mm. suomi-saami-fraasisanakirjan, lyhytdokumentteja saamen kielen erilaisista käyttäjistä ja kokijoista sekä syventäviä artikkeleita saamen kielen historiasta ja asemasta. Sivustolla on opettajille oma osionsa, jossa on materiaalia opetuksen rikastamiseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä. Palkinnot myönnetään tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä ja ne jakaa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.