Mediatoimialan liikevaihto kasvoi 1,5 prosenttia vuoden toisella neljänneksellä, arvioi Medialiitto tuoreessa ennusteessaan. Taloustilanteeseen nähden kasvu on vaisua ja keskittyy harvalle toimijalle.

”Mediatoimialan kehitys on viimeisen vuoden ajan noudattanut samaa kaavaa. Kustannustoiminta kasvaa maltillisesti mainosmarkkinan haasteista huolimatta, mutta painoala ei ole saavuttanut pohjaa vieläkään. Tilanne on huolestuttava, sillä nyt eletään jo talouden nousukauden huippua”, Medialiiton ekonomisti Elias Erämaja sanoo.

”Mediatoimialan taloudellinen tilanne on selkeästi heikompi kuin Suomen yleinen taloustilanne. Alan tulevaisuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että toimialakohtaiset erot huomioidaan syksyn työehtosopimusneuvotteluissa”, Erämaja toteaa.

Kustannustoiminnassa positiivinen toinen neljännes

Kustannustoiminnan liikevaihto kasvoi vuoden 2017 toisella neljänneksellä 3,5 prosenttia. Myös volyymi kasvoi hieman.

”Kasvu on jo selkeää, mutta yleiseen taloustilanteeseen nähden silti vaisua. Toimialojen mediaanikasvu on ollut alkuvuonna Suomessa lähes tuplasti kustannustoimintaa nopeampaa”, Erämaja toteaa.

Kustannustoimialaa rasittavat mediamainosmarkkinan vaikeudet, vaikka mediamainospanostukset digipuolella kasvavatkin. Kuvaavaa on, että mainonta painetussa sanomalehdessä on laskenut tammi–heinäkuussa jo 11,4 prosenttia ja painetussa aikakauslehdessä 7,5 prosenttia edeltävästä vuodesta. Facebook-mainonta on vastaavasti kasvanut tammi–kesäkuussa jopa 46,3 prosenttia (IAB Finland).

Painoalan liikevaihto yhä laskussa

Painoalan liikevaihto supistui vuoden 2017 toisella neljänneksellä 3,9 prosenttia ja myynnin volyymi vastaavasti 1,8 prosenttia. Vaikka Suomen tavaravienti kasvaa jo selvästi, ei painoalalla trendi ole muuttunut. Alkuvuoden aikana painoalan vientiliikevaihto on laskenut jo 22,1 prosenttia edeltävästä vuodesta.

Radion mainosmyynti kasvoi hieman

Radio- ja televisiotoiminnan liikevaihto kasvoi vuoden 2017 toisella neljänneksellä 1,3 prosenttia. Radion mainosmyynti kasvoi tammi–heinäkuussa 2,0 prosenttia, mutta televisiomainonta laski 6,6 prosenttia.