Tampere kuplii -tapahtumassa Pertti Jarla kertoo Fingerporin vaiheista sarjan ensimmäisten 10 vuoden aikana. Juho Maurisen arkipäivän hölmöyksiä tutkaileva sarjakuva Rontticomics on saanut innostuneen vastaanoton. Sarjakuvantekijät Tuuli Hypén ja Jarkko Vehniäinen kertovat luonto-aiheisista lastenkirjoistaan. Fantasiahirviöiden asiantuntija Petri Hiltunen pitää reipashenkisen esitelmän King Kongin sarjakuvaversioista.

Lauantai 18.3.

Klo 12.00 Fingerpori 10 vuotta eikä suotta? Duetto 1 -lava

Alkujaan Karl-Barks-Stadtiksi luotu, sittemmin Fingerporiksi ristitty sarjakuva on kymmenen vuoden aikana muuttunut kummajaisesta kansallissarjakuvaksi. Suurin osa suomalaisista tunnistaa Pertti Jarlan hahmot, kuten Heimo Vesan, Homeliuksen ja Rivo-Riitan. Vuosien varrella on ehtinyt tapahtua kaikenlaista, Fingerpori on ehtinyt herättää riemun ohella myös pahennusta ja kummastelua. Haastattelussa Pertti Jarla muistelee sarjansa huippukohtia ja sudenkuoppia.

Klo 13.00 Juho Maurinen: Rontticomics, Ihmismeri – P. A. Manninen ja Aura Ijäs: Pottakylän lapset – Jarkko Vehniäinen: Kamala luonto, Pentukirja. Julkkarilava

Musiikin ja elävien kuvien teossa viihtynyt Juho Maurinen piti pitkän tauon sarjakuvista. Satunnainen kohtaaminen Pauli Kallion kanssa sytytti hänessä uudelleen kipinän mäiskiä hahmoja ruutuihin ja kertoa ytimekkäitä näkemyksiä siitä, mikä arjessa riepoo. Maurisella on silmää ja korvaa yksityiskohdille sekä taito tiivistää olennainen havaitsemistaan asioista äkkivääriksi sarjakuvastripeiksi. Rontticomics-sarjakuva pureutuu turhia hienostelematta suomalaisuuden ytimeen ja kiskoo näkyville sen, mitä yritetään peitellä.

Pottakylän lapset -sarjakuva pyrkii jäsentämään vallitsevaa kulttuurikaaosta, jossa todellisuus ja kuvitelmat ovat sekoittuneet keskenään pysyvästi, eikä mikään ole niin epätotta kuin tosi-tv. Sarjan kerrontakeinot on lainattu ikivanhoista sarjakuvista ja esimoderneista pala-animaatioista. Käsikirjoittaja Pekka A. Manninen on kasvatustieteen tohtori, sarjakuvataiteilija ja lelukeräilijä. Hänen oma tuotantonsa kattaa tuhansia sarjakuvasivuja. Manninen on vuosikymmenien ajan vetänyt sarjakuvantekokursseja lapsille, ja niiden aikana on syntynyt myös ideoita Pottakylän lapsiin. Piirtäjä-kuvittaja Aura Ijäs tunnetaan yhtenä ensimmäisistä suomalaisista mangatyylin käyttäjistä. Pottakylän lapsia tehdessään hän käyttää lastenkirjamaista kuvitustekniikkaa, joka tuo sarjaan oman säväyksensä.

Miten Kamala luonto -sarjakuvan reippaat raatelijaeläimet aikoinaan kohtasivat toisensa ja ystävystyivät? Kamala luonto – Pentukirja -lastenkirjan teko oli jo kauan ollut Jarkko Vehniäisen haaveissa. Koska sarjakuvasta tutut sankarit olivat valmiiksi olemassa, ei ollut syytä kehitellä täysin uusia hahmoja. Vehniäiselle itselleen alan huiput, kuten Richard Scarry mittavine tuotantoineen ja Sven Nordqvist Viiru ja Pesonen -sarjallaan ovat olleet erityisen läheisiä, samoin Mauri Kunnaksen tuotanto.

Klo 15.00 Suomalainen fantasiasarjakuva nyt! Duetto 1 -lava

Fantasiasarjakuvien tekijät keskustelevat teostensa eroista ja yhtäläisyyksistä. Mukana Petri Hiltunen, joka esittelee Praedor-maailmaan sijoittuvaa teostaan Taivaan suuri susi.

Klo 16.00 Petri Hiltunen: Kun isä King Kong -pokkarin osti. Duetto 1 -lava

Vuosien 1973 ja 1975 välillä lapsukaiset saattoivat tuhlata rakkaat viikkorahansa seuraamalla ihmeellisen jättiläisapinan King Kongin seikkailuja mustavalkoisina pokkareina. …Paitsi että sankari ei ollut oikea jättiläisapina, eikä sen nimi alunperin edes ollut King Kong. Fantasiahirviöiden ystävä Petri Hiltunen esittelee brittiläisen Mytek the Mighty -sarjakuvan surrealistisen Suomen-vierailun.

Sunnuntai 19.3.

Klo 14.00 Sarjakuvataiteilija vai lastenkirjailija? Duetto 1 -lava

Mauri Kunnas, Jarkko Vehniäinen (Kamala luonto – Pentukirja) ja Tuuli Hypén (Veikka ja talvi) kertovat, minkälaisia eroavuuksia on tehdä sarjakuvaa verrattuna lastenkirjan toteuttamiseen. Haastattelijana sarjakuvaneuvos Ilpo Koskela.