Shortlistalla työt ovat satunnaisessa järjestyksessä ja sieltä löytyvät kaikki myöhemmin gaalassa palkittavat sekä vuosikirjaan valitut työt. Kaikkiaan mukana on 83 vuosikirjatöitä, 46 Hopeahuippua ja 15 Kultahuippua sekä 4 erikoispalkintoa.

Kultahuipuista äänestetään suljetulla lippuäänestyksellä, joten niiden saajat selviävät tuomareillekin vasta gaalassa. Kultahuipuista ylituomari Sanna Mander valitsee koko kilpailun parhaan, Grand Prix -palkinnon saavan työn. Palkinnot julkistetaan ja jaetaan Vuoden Huiput 2016 -gaalassa 27.4.2017 Tapahtumakeskus Telakassa Hernesaaressa. Gaalaliput tulevat myyntiin Grafian verkkokauppaan maaliskuussa.

Vuoden Huiput 2016 -kilpailuun lähetettiin 909 kilpailutyötä. Määrä kasvoi viime vuodesta 59:llä. Tuomaristo valitsi kilpailun parhaimmiston helmikuun alussa. Vuoden Huiput -kilpailua on kehitetty ja samalla myös shortlista on saanut uuden muodon: listalla on mukana myös töiden kuvat ja esittelyt.