”Digilehtien ja kirjojen ALV:n laskeminen keventää mediatuotteiden kuluttajaverotusta pieneltä osin, mutta tärkeintä on, että se poistaa keinotekoisen kynnyksen digitaalisen sisältömarkkinan kehitykseltä”.

Digitaalisista kirjoista ja sanoma- ja aikakauslehtien tilauksista maksettava arvonlisävero alenee 24 prosentista 10 prosenttiin vuoden 2018 alussa, mikäli EU-komission esitys alentamisen sallimisesta hyväksytään unionin päätöksentekoelimissä tänä vuonna.

”EU-päätös ja sen mukainen Suomen ratkaisu ilmentävät halua pitää kotimainen, laadukasta ja luotettavaa sisältöä tuottava media-ala elinvoimaisena ja moniarvoisena. Se on tärkeää sivistyksen, kulttuurin ja toimivan demokratian kannalta”, Kangaskorpi perustelee.

Alennuksen vaikutus valtion verotuloihin on Medialiiton mukaan noin seitsemän miljoonaa euroa tuoreimpien, vuoden 2015 myyntitietojen pohjalta laskettuna.

”Digitulojen osuus kasvaa vuosittain, ja edullisempi hinta myös vauhdittaa markkinan kasvua. Olennaista on, että lukemisen verotus ei enää kiristy julkaisumuodon muuttuessa paperista digitaaliseksi”, tähdentää Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.