Kiista, onko Juha Sipilä painostanut Yleisradiota, on naiivi. Totta kai Yleisradio valtiollisena mediana kuuntelee, mitä omistaja ja rahoittaja eli Suomen valtio sanoo milloin mistäkin. Pääministeri edustaa valtion korkeaa instituutiota eli valtioneuvostoa. Yleisradio ei ole riippumaton media Suomen valtiosta. ”Sen kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto”, kuuluu vanha sanonta.

On älyllistä epärehellisyyttä olettaa, että Yleisradio olisi absoluuttisesti puolueeton. Yle on riippuvainen valtiosta ja sen kulloisestakin vallanpitäjästä.

Poliitikot pyrkivät vaikuttamaan median sisältöön kaikin mahdollisin keinoin, jotka ovat laillisia. Tätä on tapahtunut satoja vuosia ja tulee tapahtumaan edelleen. Tiedän, että poliitikot ja etujärjestöt sekä yritykset vaikuttavat esimerkiksi Helsingin Sanomien toimittajiin, jotta he kirjoittaisivat myötäsukaisesti halutuista poliittisista asioista ja jättäisivät julkaisematta jotain hankalaa. Lobbaus on ollut arkipäivää aina.

Yleisradion toimittajat haluavat noudattaa journalistista vapauttaan ja tehdä juttujaan haluamistaan aiheista, etsiä haastateltavat harkintansa mukaan ja valita toimituksellisen näkökulmansa itsenäisesti. Vaikka toimittajalla on jokin oma maailmankatsomus tai missio, hänellä on siitä huolimatta oikeus journalistisesti vapaaseen toimintaansa, koska hänet on palkattu tehtävään juuri sitä varten: tehdä omatoimisesti kiinnostavia ja hyviä juttuja. Kuitenkin on syytä todeta: ”Ei koira pääse mihinkään karvoistaan”. Se pätee myös toimittajan työhön.

Pääministerin kannattaa panostaa ammattimaiseen mediasuhteiden hoitamiseen nykyistä ponnekkaammin ja ammattitaitoisemmin. Ei median kanssa kannata käydä nokka pokkaa, koska siinä häviää aina. Täytyy oppia toimimaan oikeilla pelisäännöillä ja ammattitaidoilla kuten esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan teki aikoinaan. Media suorastaan söi hänen kädestään, laajan ja ammattimaisen media-avustajakunnan ansiosta.