Toimitusjohtaja Jukka Holmbergin mukaan uudistus edistää digitaalisen markkinan kasvua ja vahvistaa demokratialle tärkeän media-alan toimintaedellytyksiä julkaisumuodosta riippumatta.

”Nykyisellään lehtien ja kirjojen verotus kiristyy, kun lukeminen siirtyy painetusta julkaisusta digitaaliseen. Tämä kynnys hidastaa median digitalisoitumista.”

Suomessa kuluttajat maksavat painettujen sanomalehtien ja aikakauslehtien tilauksista ja kirjoista 10 prosentin arvonlisäveron. Samojen tuotteiden sähköisistä versioista veroa maksetaan 24 prosenttia.

Komission esitys menee EU:n jäsenmaiden ja europarlamentin hyväksyttäväksi.

”On erittäin tärkeää, että Suomen hallitus päättää mahdollisimman nopeasti digitaalisten lehtien ja kirjojen arvonlisäveron alentamisesta EU:n linjaamalla tavalla.”

Viestinnän Keskusliiton arvion mukaan digitaalisten lehtien ja kirjojen arvonlisäveron alentaminen vähentäisi valtion verotuloja noin seitsemän miljoonaa euroa vuoden 2015 liikevaihtoluvuilla laskettuna.

”Laskennallinen fiskaalinen vaikutus on pieni mutta media-alaa edistävä vaikutus suuri. Kaikki toimet, joilla tuetaan luotettavan ja vastuullisen kotimaisen median toimintaa ovat näinä aikoina erityisen tarpeellisia”, Holmberg huomauttaa.