Yli sata sananvapausjärjestöä on vedonnut YK:n pääsihteeri Ban Ki-mooniin erikoislähettilään nimityksen puolesta. Erikoislähettilään nimittäminen edellyttäisi, että YK:n yleiskokous tai turvallisuusneuvosto antaisi pääsihteerille siihen valtuudet.

Suomessa vetoomus edistää aloitetta aktiivisesti on osoitettu ulkoministeri Timo Soinille ja Suomen YK-lähettiläälle Kai Sauerille.

Vetoomuksen mukaan erikoislähettilään nimitys on tärkeää sananvapauden toteutumiselle. Se kiinnittäisi myös nykyistä vahvemmin huomion journalistien työssään kokemiin riskeihin. Läheinen yhteistyö pääsihteerin kanssa antaisi lähettiläälle poliittista painoarvoa ja oikeuttaisi konkreettiset toimet journalistien suojelemiseksi. Lisäksi YK:n alajärjestöjen olisi kytkettävä erikoislähettilään toimintasuunnitelma omaan työhönsä.

Ehdotuksen takana on muun muassa sanomalehtien maailmanjärjestö WAN-IFRA.