FB on tuorein osoitus, kuinka perinteinen media otti naureskellen vastaan tiedon Facebookin tulosta. ”’Ei tällainen tyhjänpäiväinen taviksien juorukanava uhkaa mediaa”, sanottiin vakuuttavasti mediamaailmassa. Toisin kävi. FB kerää globaalisti tänä vuonna liki 30 miljardin dollarin mainostulot, joista 80 prosenttia mobiilista. Kännykkämainontaa pidettiin mediassa aivan lapsellisena, koska ei kännykästä kukaan voi mitää lukea tai seurata, todettiin. Kännykkämainokset eivät tehoa, sanottiin. Toisin kävi.

Myöskään Googlen mahtiasemaan ei osattu uskoa. Googlea pidettiin jopa mainosvapaana ei-kaupallisena toimijana alkuvuosina. Mikä Google on nyt: maailman johtava mediatalo, koska se kahmii myös mainosrahoja.

Suunnittelemisen puutteesta perinteistä mediaa on kuitenkin turha syyttää. Kun ei tiedä, mitä teknologiaa tulee markkinoille ja mikä idea lähtee vetämään, niin miten suunnitella. Ison laivan kääntäminen nopeasti ei onnistu, mikä ei ole kenenkään vika, koska asia vain on niin. Osa mediataloista on sopeutunut digitalisaatioon jollain tavalla, vaikkakin vaivalloisesti, koska tiedonvälityksen markkinat ovat erilaiset nettimaailmassa.

Sen voi kuitenkin jokainen nähdä, että paperille painettava tiedonvälitys vähenee jatkuvasti, kun sukupolvet vaihtuvat. Mutta enpä jaksa uskoa, että paperimedia kokonaan loppuu. Kirjatkaan eivät kadonneet vaikka niin luultiin.

Kun katsoo historiaa, niin siitä olen vakuuttunut, että Google ja Facebook kohtaavat pian tiensä pään mahtimediana. Ne ovat nimittäin kasvaneet liian suuriksi, mikä uhkaa vapaata markkinataloutta ja kilpailua Yhdysvalloissa. USA:ssa on käynnistynyt kampanja, kuinka ns. Frightful Five -ryhmää (Amazon, Apple, Facebook, Google ja Microsoft) kohtaan tulee aloittaa antitrust lakeihin perustuva pilkkominen kuten aikoinaan tehtiin mm. Rockefellerin Standard Oil-monopolille. Hänen luomansa öljydynastia Sherman Act- lakiin perustuen määrättiin purettavaksi 38 eri yhtiöön.

Frightful Five on itse asiassa oligopoli, jollaisia Yhdysvalloissa ei sallita. Kasvaa pitää, mutta kukaan ei saa ottaa markkinaa yksinään haltuunsa. Jos Donald J. Trump valitaan presidentiksi, oligopolien purku käynnistynee nopeasti. Trump syyttää jo nyt Amazonin Jeff Bezoa antitrust law’n rikkojaksi ja Google sensuroi Trumpin näkyvyyttä hakukoneista, kertovat amerikkalaismediat. Elämme uusjaon aikaa. Suunnitelmissa voi varautua vain epävarmuuteen.