Verohallinto on vaatinut, että Yle ja sen toimittajat luovuttaisivat veroviranomaisille panamalaisesta asianajotoimistosta vuodetut asiakirjat, omat tausta-aineistonsa ja muistiinpanonsa sekä kaiken muunkin aiheeseen liittyvän materiaalin. Verohallinto on ilmoittanut, että se voisi aineiston saadakseen tehdä poliisin avulla kotietsintöjä Ylen toimitukseen ja toimittajien koteihin. .

Verohallinnon vaatimus ja uhkaus polkevat perustuslailla turvattua sananvapautta, jonka keskiössä on journalistinen lähdesuoja. Edes rikosasioissa lähdesuojaa ei voida esitutkinnassa murtaa kuin kaikkein törkeimpien rikosten kohdalla. Lähdesuoja on katsottu demokraattisessa yhteiskunnassa niin tärkeäksi, ettei edes törkeä veropetos ole lain mukaan riittävän painava syy ohittaa lähdesuojaa. Nyt Verohallinto haluaa kumota lähdesuojan pelkän verotarkastuksen tekemiseksi, verotusmenettelystä annettuun lakiin vedoten. Verohallinnon kaavailemat kotietsinnät Ylen toimitukseen tai toimittajien koteihin olisivat mielestämme laittomia.

Tutkivan journalismin yhdistys ja Oikeustoimittajat ry muistuttavat, että Verohallinnon toimittajiin kohdistamat pakkokeinot voisivat johtaa siihen, ettei Panama-papereiden kaltaisia vuotoaineistoja annettaisi lähdesuojan murtamisen pelossa suomalaisten viestinten käyttöön enää lainkaan. Myös puhtaasti kotimaisten lähteiden suojaaminen vaarantuisi.