”Tekijänoikeuspäivänä me haluamme viestiä tekijänoikeuden merkityksestä kasvun, työpaikkojen, tiedon ja elämysten tuottajana”, sanoo projektinjohtaja Lauri Kaira, Luovan työn tekijät ja yrittäjät LYHTY.

Tekijänoikeus on tärkeää Suomen kaltaiselle maalle. ”EU:n tilastojen mukaan tekijänoikeusalat työllistävät 4,3 % Suomen työvoimasta, eli suhteessa toiseksi eniten EU:ssa. Samojen tilastojen mukaan ne tuovat 4,8 % Bkt:stämme, kolmanneksi eniten EU:ssa”, sanoo Kaira.

Tekijänoikeuspäivään sisältyy tapahtumia noin viikon ajan: koululaiselokuvanäytöksiä 11 kaupungissa, Leffaetukampanja, jossa pääse tiistaina 26.4. elokuviin puoleen hintaan liki 40 elokuvateatterissa sekä radiotietoiskuja, joissa tunnetut taiteilijat kertovat, miksi tekijänoikeus on heille tärkeää.

Tekijänoikeuspäivän järjestelyistä vastaa Luovan työn tekijät ja yrittäjät LYHTY yhteistyössä mm. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen TTVK:n ja etukampanjaan osallistuvien elokuvateattereiden kanssa. Lisäksi yhdessä IPR University Centerin kanssa järjestetään Maailman henkisen omaisuuden päivän Suomen päätapahtuma teemalla ”Tieteen ja taiteen voima” Helsingin Tennispalatsissa 26.4. klo 12.00 alkaen.

Tekijänoikeudet ovat henkistä omaisuutta aivan kuten teollisoikeudet, esimerkiksi patentti-, tavaramerkki-, malli- ja toiminimisuoja. Henkinen omaisuus nauttii Suomessa perustuslain mukaista omaisuuden suojaa, joka antaa tekijälleen oikeuden päättää ja sopia omien töidensä käytöstä. Näin taiteilijat, kirjailijat ja keksijät voivat neuvotella maksun työnsä tulosten käytöstä ja yritykset pystyvät suojaamaan mm. tavaramerkkinsä.