Myös sosiaalisen median eri kanavien hyödyntäminen on yleisempää Suomessa.

Viestintätoimisto Manifeston kehittämä Blogibarometri-tutkimus toteutettiin vuodenvaihteessa 2015–2016 useissa maissa eri puolilla maailmaa. Tutkimus toteutettiin Manifeston edustaman kansainvälisen IPREX-ketjun viestintätoimistoissa Euroopan osalta Alankomaissa, Espanjassa, Irlannissa, Italiassa, Pohjois-Irlannissa, Saksassa, Sloveniassa, Tsekissä, Virossa sekä lisäksi Kiinassa, Malesiassa ja Yhdysvalloissa.

Tutkimukseen vastasi 2134 bloggaajaa, joista suomalaisia oli 218. Tutkimuksen mukaan suosituimmat kansainväliset blogiteemat ovat kauneus, matkailu, muoti, tyyli ja vaatteet, ruoka ja juoma sekä lifestyle. Suomalaisten bloggaajien keskuudessa suosituimmat blogiteemat ovat ruoka, juoma ja leivonta, sisustaminen ja design sekä matkustus. Matkustamisesta bloggaaminen on lisääntynyt Suomessa vuoden aikana eniten, ja matkustus teemana on ohittanut suomalaisissa blogeissa muodin, tyylin ja vaatteet.

Suomalaiset tienaavat ulkomaalaisia paremmin

Bloggaajista 73 prosenttia on lähestytty PR- tai markkinointitarkoituksessa. Suomalaiset bloggaajat saavat enemmän yhteydenottoja (90 %) yrityksiltä PR- ja markkinointitarkoituksessa kuin ulkomaalaiset bloggaajat (73 %). Yleisin yhteydenottotapa on bloggaajien kutsuminen erilaisiin tilaisuuksiin, kuten tuotelanseerauksiin ja avajaisiin. Bloggaajat saavat Suomessa huomattavasti enemmän kutsuja yrityksiltä kuin ulkomailla, sillä 86 prosenttia suomalaisista ja 40 prosenttia ulkomaalaisista vastaajista kertoo saaneensa kutsuja.

Suomalaiset bloggaajat tienaavat myös enemmän rahaa blogiensa kautta kuin ulkomaalaiset bloggaajat. Suomalaisista vastaajista 61 prosenttia kertoi tienaavansa bloginsa kautta rahaa, ja 78 prosenttia muita tienestejä tai rahanarvoisia etuja. Ulkomaalaisista vastaajista sen sijaan vain 48 prosenttia ilmoitti tienaavansa rahaa blogin avulla.

– Suomalaisista bloggaajista 80 prosenttia kaipaisi silti yrityksiltä, yhteistyökumppaneilta tai viestintätoimistoilta tukea oman työnsä hinnoitteluun osana yhteistyösopimuksia, kertoo Manifeston viestintäkonsultti ja bloggaaja Henriikka Simojoki.

Suomessa sosiaalinen median kanavat ahkerassa käytössä

Sosiaalinen media on kasvattanut merkitystään bloggaamisen apuvälineenä, sillä blogeja markkinoidaan koko ajan enemmän muiden sosiaalisen median kanavien kautta. Suomessa blogeja markkinoidaan sosiaalisessa mediassa selkeästi enemmän kuin muualla maailmassa, sillä esimerkiksi Facebookia hyödyntää markkinoinnissa 87 prosenttia suomalaisista vastaajista, mutta vain 67 prosenttia kansainvälisistä vastaajista. Myös Instagram on kasvattanut voimakkaasti suosiotaan markkinointiväylänä. Suomalaisista vastaajista 79 prosenttia hyödyntää Instagramia, kun vain 50 prosenttia kansainvälisistä vastaajista kertoo käyttävänsä sitä bloginsa markkinoinnissa.

– Blogien luonne on muuttunut sosiaalisen median yleistymisen myötä. Sosiaalinen media mahdollistaa sisällön jakamisen nopeammin ja yksityiskohtaisemmin, mutta eri kanavia voi hyödyntää myös erilaisiin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi Facebookin rooli voi olla tiedotuskanava uusille julkaisuille tai huoltokatkoille, kun taas Instagram voi tarjota nopeammalla syklillä kurkistuksia kulisseihin, Simojoki jatkaa.