– Nykyhallitus on määrätietoisesti murentamassa ajatusta siitä, että Yle on koko eduskunnan ja kansalaisten Yle. Nyt näyttää siltä, että Sipilän hallitus on päättänyt tehdä Ylestä hallituksen Ylen.

– Ylen rahoitukseen on puututtu päättämällä indeksijäädytyksistä. Hallituksen tavoitteena on myös siirtää Ylen rahoitus budjettiin, jolloin hallitus voisi kulloistenkin halujensa mukaan säätää rahahanoja tiukemmalle. Näin parlamentaarisesti valvottu koko kansan yleisradioyhtiö alistettaisiin kulloistenkin hallitusten renkipojaksi, Alanko-Kahiluoto sanoo valtuuskuntapuheessaan.

Alanko-Kahiluodon mukaan oppositio on vaatinut hallitusta perumaan yksipuoliset esityksensä Ylen rahoituksen heikentämisestä ja palauttamaan Ylen rahoituksen parlamentaariseen, kaikkien eduskuntapuolueiden ohjaukseen. Sipilä, Stubb ja Soini eivät ole tähän suostuneet.

– Hallituksen mahdollisuus säätää rahoitusta voisi saada Ylen olemaan varovainen ja myötäsukainen suhteessa hallituksen esityksiin.

– Suomen ei pidä lähteä Puolan eikä Unkarin tielle. Me tarvitsemme Yleisradiota, joka uskaltaa kysyä hallituksen ministereiltä vaikeita kysymyksiä, jos siihen on aihetta, Alanko-Kahiluoto sanoo.