Suuren Journalistipalkinnon saajat valitaan keskiviikkona 15.3.2016 kello 20 alkavassa gaalassa. Suora tv-lähetys palkintogaalasta on katsottavissa MTV3-kanavalla. Sitä ennen ehdokkaat esitellään MTV3-kanavan Huomenta Suomi -ohjelmassa 29.2-15.3.2016.

Vuoden juttu -ehdokkaat

Jessikka Aro, Yle Kioski: Venäjän trollit Suomessa

Jessikka Aron juttusarja käsitteli monipuolisesti Venäjän verkkopropagandaa ja yrityksiä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Suomessa. Jutuista tehtiin myös huomiota herättäneet englannin- ja venäjänkieliset versiot. Juttujen jälkeen kansainvälinen media kiinnostui Jessikka Arosta ja hän on auttanut ihmisiä tutkimaan propagandanlevittäjiä omissa maissaan. Juttujen seurauksena hän on joutunut massiivisen häirinnän, propagandakampanjan ja hiljentämisyritysten kohteeksi.

Mirva Heiskanen, Pekka Lähteenmäki, Ismo Virta ja työryhmä, Talouselämä: Kuoleeko media?
Työryhmä: Reijo Ruokanen, Anne Vanhanen, Erkka Felt, Marjut Nousiainen, Pekka Lähteenmäki, Ilkka Jauhiainen, Ninni Myllyoja

Suomalaiset mediat eivät ole kovin laajasti ruotineet julkisuudessa oman toimialansa asioita. Talouselämän juttusarja on poikkeuksellinen, perusteellinen ja asiantunteva kokonaisuus suomalaisen median tilasta. Jutut antavat hyvää pohjaa pohdinnoille siitä, mitä media-alalle kuuluu ja mitä sille mahdollisesti tapahtuu tulevaisuudessa.

Tuomo Pietiläinen, Helsingin Sanomat: Vuorineuvokset muuttivat Portugaliin

Tuomo Pietiläisen kahden jutun kokonaisuus toi esiin uuden ilmiön: entisten yritysjohtajien muuton Portugaliin, jossa heidän ei tarvitse maksaa eläkkeestä veroa. Jutut käynnistivät laajan keskustelun verotuksesta, tulonjaosta ja veropakolaisten moraalista. Ne kiihdyttivät myös Suomen verosopimusneuvotteluja Portugalin kanssa.

Vuoden journalistinen teko -ehdokkaat

Aamulehden kulttuuritoimitus: Viikko Tallinnassa
Markus Määttänen, Simopekka Virkkula, Anne Välinoro, Matti Kuusela, Nina Lehtinen, Erik Ahonen, Tiina Leinonen, Pekka Kymäläinen, Kimmo Penttinen

Tampereella ei jääty valittelemaan aikojen ankeutta vaan toteutettiin poikkeuksellinen projekti: Aamulehden koko kahdeksanhenkinen kulttuuritoimitus muutti kuvaajan kanssa viikoksi Tallinnaan. Lukijoille tarjottiin kuukauden aikana yli 50 sivun mittainen paketti Viron kulttuurista ja puheenaiheista. Juttujen aiheet oli valittu asiantuntevasti, ja lehti pystyi tuottamaan ainutlaatuisen läpileikkauksen naapurimaan kulttuurielämään.

Anne Leppäjärvi, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajakoulutus on koulutusohjelmajohtaja Anne Leppäjärven johdolla jatkuvasti ajan hermolla ja pyrkii tarjoamaan keinoja median kriisin ratkaisemiseksi. Koulutusohjelma on hyvin verkostoitunut, tekee yhteistyötä media-alan kiinnostavimpien hankkeiden kanssa, hankkii kiinnostavia luennoitsijoita ja kehittää uusia tapoja tehdä journalismia. Tässä kaikessa Anne Leppäjärven rooli on ollut aivan keskeinen.

Tuomas Peltomäki ja työryhmä: Uutisraportti, HSTV/Nelonen
Työryhmä: Paavo Teittinen, Jussi Sippola, Henry Lehto, Maria Pettersson, Juha-Pekka Raeste, Pekka Torvinen, Kimmo Norokorpi, Jussi Pullinen, Paavo Järvilehto, Boris Stefanov, Uolevi Holmberg, Matti Nousiainen, Mikko Peura, Janne Elkki, Kristiina Marttinen

HSTV:n ajankohtaisohjelma Uutisraportti käsittelee uutisviikon tapahtumia perusteellisesti ja kriittisesti, mutta myös hauskalla tavalla. Tuomas Peltomäen juontamaa ohjelmaa tehdään kevyellä organisaatiolla, ja sitä käsikirjoittavat Helsingin Sanomien toimittajat muiden töidensä ohessa. Ohjelma on onnistunut tekemään kovasta journalismista viihdyttävää ja se on saanut myös nuoret katsojat kiinnostumaan suomalaisen yhteiskunnan ja maailman keskeisistä uutistapahtumista. Ohjelma esitetään HSTV:ssä verkossa ja Nelosella, mutta se herättää runsaasti huomiota ja keskustelua myös sosiaalisessa mediassa.

Vuoden kirja -ehdokkaat

Kavereita nolla – Lasten ja nuorten yksinäisyys, Niina Junttila, Tammi

Lapsen ja nuoren sosiaalinen ja emotionaalinen yksinäisyys voi satuttaa niin, että hyvän elämän edellytykset vaurioituvat pysyvästi jo varhaislapsuudessa. Aikuisen velvollisuus on huomata ja tarttua, katkaista yksinäisyyden ja syrjäytymisen kierre, jotta suomalaiset voisivat paremmin.

Viimeinen juna Moskovaan, René Nyberg, Siltala

Omakohtaisesta yleiseksi kasvava kertomus perheen kunniasta, jonka edessä läheisyys ja rakkaus pannaan väistymään. Miten historialle annetaan anteeksi? Kuka kelpaa ja millä ehdoilla, silloin ja nyt? Eurooppalainen selviytymistarina suomalaisten omasta lähihistoriasta.

Kasvonsa menettänyt mies, Kimmo Oksanen, WSOY

Kun ihmiseltä riisutaan kasvot, joiden kautta muut hänet kohtaavat, mitä jää jäljelle? Rankoista kokemuksista kasvaa uusi vahvuus, entistäkin herkempi kyky löytää ja nähdä, mitä voi toisten
ihmisten hyväksi tehdä. Syvästi inhimillinen kuvaus elämän vaikeuksien suhteellisuudesta.

Vuoden journalisti -ehdokkaat

Tom Kankkonen, Yle Uutiset

Tom Kankkosen raportit Syyriasta, Irakista ja Turkista ovat tuoneet konfliktialueen tapahtumat käsin kosketeltavan lähelle suomalaisia television katselijoita ja radion kuuntelijoita. Hän hakeutuu sinnikkäästi hankaliin paikkoihin, taustoittaa ja tarkistaa. Tiukoissakin tilanteissa ja järkyttävien ihmiskohtaloiden keskellä hän säilyttää rauhallisen, maltillisen ja luottamusta herättävän tyylinsä.

Markus Leikola, freelancer

Markus Leikola on tuottelias viestinnän moniottelija. Hän kirjoitti vuoden 2015 aikana mm. lukuisia kolumneja ja analyyseja eri lehtiin, toimitti yhdessä Jussi Lähteen kanssa viikoittaista radion keskusteluohjelmaa Leikola & Lähde, profiloitui näytelmäkirjailijana ja osallistui sosiaalisessa mediassa mitä erilaisimpiin keskusteluihin. Pitkä kokemus ja laaja yleissivistys ovat jalostaneet hänestä hahmon, joka pystyy antamaan perspektiiviä päiväkohtaisiin uutistapahtumiin ja kyseenalaistamaan liian helppoja totuuksia.

Vesa Sirén, Helsingin Sanomat

Vesa Sirén tekee klassisesta musiikista juttuja tavalla, joka tempaa mukaansa myös aihepiiriin vihkiytymättömiä. Hän tuntee teokset ja tekijät syvällisesti, mutta osaa kirjoittaa kohteistaan vetävästi ja viihdyttävästi. Viimeistään Jean Sibeliuksen syntymän juhlavuosi osoitti, kuinka perusteellisesti Vesa Sirén hallitsee säveltäjämestarin tuotannon ja elämän. Lisäksi Sirénille tyypillistä on se, että juttumatkoilta syntyy erinomaisia reportaaseja myös aivan muista kuin matkan varsinaisista aiheista.

Palkintolautakunta:

Jouko Jokinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti
Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus
Leena Majander-Reenpää, johtaja, FILI finnish Literature Exchange
Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto
Pekka Seppänen, kolumnisti, journalisti, hallituksen puheenjohtaja, Gummerus Kustannus
Leeni Peltonen, vapaa toimittaja, mediayrittäjä
Riitta Pihlajamäki, Head of Journalistic standards and ethics, Yle
Paula Salovaara, media-alan yrittäjä ja toimittaja
Jari Tourunen, toimittaja, väitöskirjakoulutettava
Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja, MTV Uutiset

Palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.