Edellisvuonna Q4 aikaan kasvua syntyi vain 8 %. Näin huimaa kotimaisen verkkokaupan kasvua ei ole nähty vuoden 2008 jälkeen.

”Verkkokauppojen rajusta noususta alkoi näkyä merkkejä jo Q3 kvartaalin aikana (+34 %), mutta nyt saimme vahvistusta siihen, ettei ole kyse pienestä muutoksesta tai poikkeamasta, vaan merkittävästä murroskohdasta Suomen sähköisen kaupankäynnin historiassa”, sanoo Vilkas Groupin toimitusjohtaja Markku Korkiakoski.

Korkiakosken mukaan syitä verkkokaupan voimakkaaseen kasvuun on useita, mutta tärkeimpiä niistä ovat verkkokaupassa asioimisen mukavuus, edulliset hinnat ja niiden helppo vertailtavuus sekä tuotteiden hyvä saatavuus.

”Kuluttajien heikko luottamus omaan talouteen saa asiakkaat verkkoon vertailemaan hintoja. Verkossa vältytään turhilta heräteostoksilta, kuten esimerkiksi ravintolassa syömiseltä tai bensan kulutukselta. Nämä tekijät sopivat hyvin tähän aikaan, jolloin harkitaan tarkasti milloin, mitä ja mistä ostavat”, Korkiakoski sanoo.

Loppuvuoden verkkokauppaindeksin voimakas nousu osoittaa, että kotimaiset verkkokaupat ovat suosiossa, hinnan ja saatavuuden pysyessä merkityksellisimpinä ostokriteereinä.

”Suuntaus on, että kuluttajat siirtyvät yhä voimakkaammin verkkokauppoihin, mitä kauppojen aukiolojen vapauttaminen tuskin hidastaa. Pidemmät aukioloajat tuovat etua verkkokaupan ja myymälän yhdistäneille kauppiaille. Asiakkaat arvostavat valinnanvapautta, kun voidaan ostaa mistä vain, milloin vain”, Korkiakoski sanoo.