“EU:lla ei ole lähivuosina suunnitelmissa muuttaa valtiontukisäännöksiään”, Kivinen toteaa.

Kivinen muistuttaa, että Vanjoen ryhmän tehtävänä oli tutkia mediatoimialaa nimenomaan markkinoiden toiminnan näkökulmasta. Työryhmä teki silti runsaasti myös Yleisradion julkista palvelua koskevia ehdotuksia. Raportissa mm. sanotaan, että Ylen tehtävä on edistää suomalaisen mediamarkkinan toimintaa. Siinä ei kuitenkaan oteta kantaa Ylen julkisen palvelun perustehtäviin tai yhtiön edellytyksiin palvella kaikkia suomalaisia yhtäläisin ehdoin, hän muistuttaa.

Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen pitää tärkeänä, että Yleä koskevat päätökset tehdään parlamentaarisesti ja eduskunnan konsensuksella. ”Tämä suomalainen tapa turvaa kansalaisille parhaan julkisen palvelun, joka ei ole riippuvainen poliittisista suhdanteista”, hän sanoo.

“Mediatyöryhmän raporttia on tervehdittävä myönteisesti, koska media-alalla on kiistämättä ongelmia. Digitaalinen murros on käynnissä, eikä ala ole vielä mennyt muutosten läpi. Vanjoen ryhmän raportissa on paljon ehdotuksia, jotka ovat oikean suuntaisia. Hyvät ehdotukset liittyvät koko mediaa koskevien sääntelyn purkuun. Ne ovat aivan oikeita asioita. Ehdotukset esimerkiksi mainonnan sääntelyn purkamisesta ja kuva-ohjelmalain keventämisestä ovat hyviä. Näillä toimilla voidaan lisätä media-alan elinvoimaa”, sanoo Kivinen.

Kivisen mukaan raportti kokonaisuudessaan luo hyvää pohjaa niin ministeriön työlle lainsäädännössä kuin parlamentaariselle ryhmälle sen jatkopohdinnoissa.

“Hiljattain on aloittanut työnsä ministeri Anne Bernerin asettama parlamentaarinen työryhmä, joka kansanedustaja Arto Satosen johdolla tarkastelee Ylen julkisen palvelun tehtävää myös kansalaisten ja suomalaisen yhteiskunnan tarpeiden tärkeästä näkökulmasta”, toimitusjohtaja Lauri Kivinen toteaa.