Yle Areenan kokeiluvaiheessa oleva palvelu toimii kanavilla Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema ja Yle Fem sekä Ylen HD-muotoisilla kanavilla Yle TV1 HD, Yle TV2 HD ja Yle Fem HD. Yle Areenan HbbTV-palvelu (Hybrid Broadcast Broadband TV) on Ylen, Digitan ja Sofia Digitalin yhteistyössä toteutettu pilottihanke.

“Yle Areenan HbbTV-palvelu Digitan antenniverkossa on vuoden mittainen kokeilu. Tutkimme myös mahdollisuuksia laajentaa palvelua. Ylen verkkopalveluiden kehittämisen ytimessä on avoin arkkitehtuuri, joka mahdollistaa tämän kaltaiset kokeilut. Meille Ylessä on tärkeätä, että sisältömme löytyvät myös uusista käyttöympäristöstä. HbbTV-kokeilu Digitan ja Sofia Digitalin kanssa on hyvä esimerkki siitä, miten palveluita voidaan toteuttaa innovatiivisesti ja uusilla tavoilla”, sanoo Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Yle aloitti toukokuussa kokeilun, jossa Yle Areenan rajapintoja (Application programming interface, API) avataan kehittäjien ja kumppaneiden käyttöön. Avattavien rajapintojen avulla kuka tahansa voi tehdä sovelluksia, jotka hyödyntävät Yle Areenan tarjontaa.

”Internet-sisältöjen tuominen televisiolähetyksiin on luonteva osa television katselukulttuurin muutosta. Tallentavat digiboksit ja nettivideokirjastot ovat jo lisänneet katsojien valintamahdollisuuksia sekä muuttaneet tv:n katsomiskulttuurin yhä monipuolisemmaksi”, sanoo Digitan toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström.

”Digitan tv-strategiassa internetillä on tulevaisuudessa entistä suurempi rooli. Yle Areena antenni-tv:ssä on jatkoa kesällä aloittaneelle Ruutu.fi-palvelulle ja samalla koko olohuoneen ison ruudun katselukokemusta rikastuttaville palveluille. Nämä yhdistävät perinteisen antenni-tv:n ja internetin parhaat puolet”, sanoo Weckström.

Digita, suomalaiset tv-yhtiöt sekä Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ovat sopineet uusien äly-tv-laitteiden testauksen aloittamisesta. Televisiot, joissa on hybridi-ominaisuus, saavat kylkeensä Antenna Ready Smart HD -leiman.

Verkkopalvelut käytettävissä uusimmilla älyvastaanottimilla

Areenan ja muiden hybridipalveluiden käyttö edellyttää uudehkoa älytelevisiota, joka on kytketty laajakaistaverkkoon. Avain Areenan sisältöjen katsomiseksi antenni-tv:stä on kaukosäätimen punainen painike, joka on näkyvissä tv-ruudulla Ylen tv-kanavia katsottaessa. Painike näkyy vain niissä televisioissa, joissa hybridi-tv-ominaisuus on aktivoitu ja jotka on yhdistetty laajakaistaan. HbbTV-rajapinnan kautta ei ole vielä mahdollista käyttää kaikkia Areena-sisältöjä.

Lista laitteista, jolla Yle Areena ja Ruutu ovat käytettävissä tv:ssä

Finlux (2014 myyntiin tulleet ja sitä uudemmat mallit)
Grundig (2014 myyntiin tulleet ja sitä uudemmat mallit)
LG (2013 myyntiin tulleet ja sitä uudemmat mallit)
Panasonic (2013 myyntiin tulleet ja sitä uudemmat mallit)
Philips (2014 myyntiin tulleet ja sitä uudemmat mallit)
Sony (2014 myyntiin tulleet ja sitä uudemmat mallit)
Toshiba (2014 myyntiin tulleet ja sitä uudemmat mallit)

Ohjeita ominaisuuden aktivoimiseksi löytyy osoitteesta: http://www.digita.fi/hybriditv

HbbTV tulee sanoista Hybrid Broadcast Broadband TV. Se yhdistää tv-lähetyksen ja laajakaistan tuomalla netti-tv:n ominaisuudet helposti katsojien saataville. Ensi vaiheessa sovellus näkyy antenni-tv:n katsojille, joiden televisiovastaanottimessa on nettiliittymä ja HbbTV-ominaisuus aktivoituna. HbbTV on laiteriippumaton standardi, jonka ansiosta hybridipalvelut toimivat äly-tv-laitteissa samalla tavalla vastaanotinmerkistä riippumatta.