”Rantala ja Milonoff ovat onnistuneet tekemään vakavasta kiinnostavaa, tärkeästä trendikästä”, perusteluissa todetaan. Palkintolautakunta piti erityisenä ansiona sitä, että ”dokumenttien ympärille on syntynyt laaja ja intohimoisesti asiaan suhtautuva yhteisö”.

Riku Rantala, 41, ja Tuomas Milonoff, 41, ovat työskennelleet vuodesta 2002 dokumenttien parissa. Sub-kanavalla esitettiin vuosina 2002–2009 heidän Madventures-sarjaansa, jonka esitysoikeudet on myyty lähes 200 maahan. Ylen TV2 on esittänyt vuodesta 2013 Docventures-sarjaa, jonka jaksot sisältävät huippudokumenttien lisäksi Rantalan ja Milonoffin juontamia studio-osuuksia ja -keskusteluja. Ohjelmilla on syksyllä 2015 ollut parhaimmillaan jopa 400 000 katsojaa.

Lautakunta myönsi kunniamaininnan valokuvaaja, akateemikko Caj Bremerille hänen elämäntyöstään valokuvan parissa. 1950-luvulla uransa aloittanut Bremer, 86, on työskennellyt kuvaajana, taiteilijaprofessorina ja kuvajournalismin opettajana. ”Bremeriä arvostavat niin suuri yleisö kuin laaja ammattilaistenkin joukko”, toteaa palkintolautakunta.

Palkintolautakuntaan kuuluivat ministeri Lauri Ihalainen, pääkirjoitustoimittaja Matti Kalliokoski, viestintäjohtaja Jouni Kemppainen, kirjailija Sirpa Kähkönen, pääjohtaja Päivi Kärkkäinen ja päätoimittaja Sirpa Puhakka. Lautakunnan puheenjohtaja oli päätoimittaja Ville Pernaa.