Kölnissä pidetään vuosittain suuret pelkästään digitaaliseen markkinointiin ja viestintään erikoistuneet messut, kuten Suomessa Markkinointiviestinnän viikko, jonne tänä vuonna osallistui 881 näytteilleasettajaa, mukana kaikki maailman alan johtavat firmat. Kävijöitä oli parina päivänä yhteensä 43.384. Viimeisellä messuviikolla ostettu lippu maksoi peräti 399 €, mutta toki kuukautta ennen se oli ilmainen rekisteröityneille.

Digiconomy on merkittävä talouden veturi nyt siis myös Euroopassa, ei vain USA:ssa. Yritykset ja yhteisöt siirtyvät vauhdilla käyttämään sähköisiä markkinointi- ja viestintävälineitä. Digitaalinen displaymainonta pelkästään kasvaa Saksassa tänä vuonna 6,5 prosenttia. Kokonaisuudessaan displaymainonnan määrä on 1,7 miljardia euroa, joka vastaa TV-mainonnan osuutta.

dmexcon teemana oli tänä vuonna ”Bridging Worlds”. Tällä halutaan sanoa, että digitaalinen viestintä yhdistää maailmaa ja teknologioita sekä ennen muuta taloutta globaalisti. Digiconomy on siis myös poliittisesti positiivisesti tärkeä tekijä ylläpidettäessä rauhanomaisia oloja.

Itselläni oli mieluisa tilaisuus osallistua näköalapaikalla Lianatech GmbH:n standilla messutapahtumaan. Lianatech GmbH on Koodiviidakko Oy:n saksalainen tytäryhtiö, joka vie LianaMailer ja LianaPress sekä LianaMediaWatch tuotteita Saksaan. Toimin kyseisten firmojen hallituksen puheenjohtajana ja ulkomaantoimintojen johtotehtävissä. Messuilla saa suoraan asiakkaiden suusta todellisen palautteen, mikä vetää ja mitä asiakkaat haluavat.

Ilokseni täytyy todeta, että päätöksemme lähteä viemään suomalaisia Saas-huipputuotteita Saksaan on todella oikein ajoitettu. Meidät otetaan hyvin vastaan ja kauppaa tulee. Yllättäen suomalaisuus on valttia, ja olemmekin kääntänet Suomen lipun markkinointisanomassamme aika kärkeen, koska saksalaiset luottavat suomalaiseen laatuun teknologiassa. Tätä ei moni usko Suomessa, mutta kun itse olen sen jalkatyössä kokenut niin uskottava on. Muita suomalaisia tai pohjoismaalaisia oli omalla messuosastollaan todella vähän. Vain Kiosked Oy:n bongasin suomalaisista.

Kuuntelin myös mielenkiintoisen paneelikeskustelun, kuinka siirrymme mainonnan jälkeiseen aikaan. Nestlen edustaja kertoi, että yritys käyttää yhä enemmän storytelling -menetelmää tuotteidensa markkinonnissa. Miljoonayleisön saavuttaneet Felix-ruuan kissavideot ovat tästä mainio esimerkki. Nestle ei vielä kokonaan tietenkään ole luopunut perinteisestä mainonnasta. Silti ajatus mainonnan jälkeisestä ajasta on noussut haaveiden tasolta jo esitelmien otsikoihin ja käytännön tekoihin. Huima juttu. Menemme ensi vuonna demxcoon vieläkin näyttävämmin.