Finlaysonin uudistuksen takana ovat yhtiön uudet omistajat Jukka Kurttila, Petri Pesonen ja Risto Voutilainen. He perehtyivät brändin historiaan ja palasivat 180 vuoden takaiseen ajatteluun ja arvoihin – pitkäjänteiseen brändinrakennukseen.

Muutos tehtiin olemalla yhtä ennakkoluuloton ja rohkea kuin Von Notbeckien suku 1800-luvulla. He rakensivat lähes tyhjästä Tampereelle Pohjoismaiden suurimman teollisen toimijan, loivat oman sosiaaliturvajärjestelmän, panostivat vientiin ja kansainvälisyyteen.

– Tällä yrityksellä on niin hieno historia, että se velvoittaa meitä paljon suurempiin tekoihin kuin vain konventionaaliseen toimialageneeriseen markkinoiden seuraamiseen, Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila toteaa.

Mainostajien Liiton tunnustuksen perusteena on muun muassa se, että Finlayson rakentaa brändiään suunnitelmallisesti ja johdonmukaisesti. Brändistrategia ei ole pelkkä yrityksen ilme tai tunnuslause, vaan se on kykyä toteuttaa yrityksen liiketoimintastrategiaa luovalla tavalla yrityksen jokapäiväisessä arjessa. Kaikki lähtee brändistä, kaikki on markkinointia!

Tom of Finlandin lanseeraus sai suuren mediahuomion sekä Suomessa että maailmalla. Mallisto on ollut kaupallinen menestys ja se toi seksuaalisen suvaitsevaisuuden kahvipöytäkeskustelujen aiheeksi. Huomion myötä myös muiden Finlayson-tuotteiden myynti lähti nousuun. Muutamaa kuukautta myöhemmin Finlayson nosti yritysten omistajien moraalin ja vastuun puheenaiheeksi kieltäytymällä myymästä tuotteitaan tavaratalo Kärkkäiselle.

– Finlayson on panostanut kuluttajatutkimuksiin, uudistanut mallistoaan vauhdilla, tuonut markkinoille digitaaliset kodintekstiilit ja tehnyt huomiota herättävää mainontaa. Vauhti ja energia on ollut ihailtavaa ja menestyksen soisi kannustavan muitakin suomalaisia yrityksiä tässä haastavassa taloudellisessa tilanteessa, toteaa Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Ritva Hanski-Pitkäkoski.

Tavaramerkkeihin ja muihin aineettomiin oikeuksiin erikoistunut Berggren Oy Ab oli mukana Vuoden Brändinrakentaja -tunnustuksen saajan valinnassa. Se antoi arvionsa shortlistayritysten brändejä tukevien tavaramerkkien valinnasta ja yhdistelemisestä, oikeaoppisesta käytöstä sekä oikeuksien tarkoituksenmukaisesta suojaamisesta.

Aiemmin tunnustuksen ovat saaneet mm. DNA, Raision Elovena, Fiskars, Sinituote ja Sinebrychoffin olutmerkki Karhu.