Sähköposti on tullut jäädäkseen. Adoben viimeisin tutkimus osoittaa, että yli puolet (51 %) Ison-Britannian toimistotyöntekijöistä uskoo sähköpostinkäytön lisääntyvän seuraavan kahden vuoden aikana. Mobiililaitteet innostavat suurimman osan tarkistamaan Saapuneet-kansiotaan pakonomaisesti kellon ympäri, ja jopa 81 prosenttia toimistotyöntekijöistä tarkistaa sähköpostiaan työajan ulkopuolella. Kolmasosa (31 %) vastanneista myöntää katsovansa viestejään jopa sängyssä aamuisin. Osuus nousee 50 prosenttiin 18–24-vuotiaiden ikäluokassa.

”Vaikka sähköposti on ollut olemassa jo pitkään, sen merkitys ei näytä vähenevän. Sen sijaan sähköpostin käyttötavat kehittyvät jatkuvasti – esimerkiksi emoji-merkit ovat löytäneet tiensä myös työsähköposteihin. Organisaatioiden ei tulisi suunnata kaikkea markkinointiaan sosiaaliseen mediaan vaan miettiä keinoja tarjota merkityksellistä sisältöä”, sanoo Adobe Nordicin viestintäpäällikkö Jes Schyum.

Vaikka sähköposti on yksi vanhimmista digitaalisen viestinnän muodoista, se on silti suosittu. Yli puolet toimistotyöntekijöistä uskoo oman sähköpostikäytön lisääntyvän seuraavan kahden vuoden aikana. 81 prosenttia tutkimukseen vastanneista katsoo työsähköpostia työajan ulkopuolella ja 31 prosenttia katsoo sähköpostit heti aamutuimaan.

1. Sähköpostimarkkinointi suosiossa

Sähköpostin suosio erityisesti alle 35-vuotiaiden parissa tarkoittaa, että lähes kaksi kolmasosaa (63 %) kuluttajista vastaanottaa mainoksia mieluiten sähköpostiinsa. Osuus on selkeästi suurempi kuin suorapostituksella (20 %), sosiaalisella medialla (6 %), brändien mobiilisovelluksilla (5 %), tekstiviesteillä (4 %) ja puheluilla (2 %). Sähköposti on oleellisempi väline kuin koskaan aiemmin eikä markkinoijilla ole varaa antaa mainosviestien väljähtyä.

2. Toisto ja selaaminen ärsyttävät

Adoben tutkimuksen mukaan kuluttajat haluavat nähdä vähemmän sähköposteja (35 %) ja vähemmän samojen viestien toistoa (34 %). Älypuhelimellaan sähköpostia käyttävät menettävät kiinnostuksensa, jos he joutuvat selaamaan liian paljon yhden viestin lukemiseksi (28 %), jos viesti ei ole optimoitu mobiiliin (21 %) ja jos he joutuvat odottamaan kuvien latautumista (21 %).

3. Tarjoukset toimivat

Kiinnostuksemme tarjouksiin ja alennuskuponkeihin ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään. Kaksi kolmasosaa (67 %) vastaajista kertoi, että he avaisivat markkinointiviestin todennäköisemmin, jos aihekentästä kävisi selväksi, että viesti sisältää tarjouksen tai alennuskupongin. Taipumus näkyi eritoten 18–34-vuotiaissa naisissa, jotka edustavat asiantuntevimpia shoppailijoita.

4. Taukoa tarvitaan myös sähköpostista

Myös tauot sähköpostin käytöstä ovat lisääntymässä. 35 prosenttia vastaajista kertoi pitäytyvänsä sähköpostin käytöstä silloin tällöin omasta halustaan. Keskimääräisen tauon pituus oli 5,5 päivää, ja vastaajat kertoivat tuntevansa olonsa vapautuneeksi (33 %) ja rentoutuneeksi (44 %).

5. Emojeista tullut sähköpostiviestinnän vakiotavaraa

Vain parin viimeisen vuoden aikana emoji-merkkien käyttö on kasvanut voimakkaasti. Lähes kolmasosa (30 %) toimistotyöntekijöistä Isossa-Britanniassa kertoi käyttävänsä emoji-merkkejä viesteissä niin ystävilleen kuin pomolleenkin. Epämuodollisuus on tullut hiljalleen osaksi työpaikkakulttuuria. Neljä kymmenestä (39 %) kertoi käyttävänsä emoji-merkkejä sähköposteissa esimiehilleen, ja 59 prosenttia kertoi käyttävänsä merkkejä sähköposteissa muille työtovereille.

Tietoja tutkimuksesta
Tutkimusta varten haastateltiin 400 toimistotyöntekijää Isossa-Britanniassa työsähköpostin ja henkilökohtaisen sähköpostin käytöstä. Haastattelut toteutettiin 13.–17.7.2015. Kaikki osallistujat omistivat älypuhelimen.