– Tampere on kaupunki, jolla on omanlaisensa ilmapiiri ja persoona. Sopivan suuri, muttei liian pieni. Kulttuuria, vahvaa teollisuusperinnettä ja mielenkiintoisia yrityksiä. Osa yrityksistä ei ole vielä hyödyntänyt viestintää. Vanhoina aikoina pärjättiin excel-johtamisella. Tänä päivänä viestintä on yksi tärkeimmistä johtamisen välineistä. Jos Suomi halutaan nousuun, koko viestintätoimialan pitää kasvaa, sanoo Rianno Communications Oy:n toimitusjohtaja Riitta Auvinen.

– Väkimäärään nähden Tampereella tehdään mittavia ja rohkeita investointeja. Kaupungissa on yhdessä tekemisen ja yrittämisen meininkiä. Vuodesta toiseen Tampere valitaan Suomen halutuimmaksi kaupungiksi asua. En ihmettele sitä ollenkaan, Auvinen jatkaa.

Rianno Tampere keskittyy sisäiseen viestintään, asiakasviestintään ja mediasuhteisiin. Toimitusjohtajaksi ja osakkaaksi on kutsuttu pirkanmaalainen Johanna Haavisto (40). Haavisto on tehnyt pitkän uran kaupan alalla, myynnin ja kuluttajamarkkinoinnin tehtävissä ja tuntee Pirkanmaan yrityskentän hyvin. Riannon Tampereen toimisto sijaitsee keskeisellä paikalla Laukontorilla.

– Tampereelle ei lähdetä paukuttelemaan henkseleitä hesalaisten voimin. Me uskomme, että paikallinen yritystuntemus on ehdoton menestyksen edellytys. Hyvä viestintätoimisto tuntee henkilökohtaisesti alueellisen kulttuurin, puhuu samaa kieltä ja hengittää samaa ilmaa asiakkaidensa kanssa, Auvinen toteaa.

Viestintäalalla runsaasti kasvuvaraa

Tampere naapurikuntineen on 350 000 ihmisen talousalue. Alueella on monipuolinen elinkeinorakenne. Mainostoimistojen tilanne on hyvä, mutta muulle viestinnän osaamiselle on selkeä tarve. Rekrytointia ajatellen kaupungin koulutustarjonta luo loistavat puitteet. Myös median murros helpottaa henkilöstön palkkaamista toimistoihin.

Suhdetoiminta- ja viestintäala ovat taantuman keskellä edelleen jatkaneet kasvuaan. Kolmisen vuotta sitten perustettu Rianno Communications on kasvanut sekä orgaanisesti että yritysostoilla. Vuonna 2014 Rianno osti pörssiyhtiö Soprano Oyj:n viestinnän toiminnot. Yhtiön tavoitteet on asetettu korkealle: vuonna 2016 kymmenen suurimman joukossa ja vuonna 2017 se aikoo nousta viiden suurimman joukkoon.

– Viestintäala on vielä pientä suhteessa sen tärkeyteen. Kymmenen suurimman joukkoon pääsee jo reilun puolentoista miljoonan myyntikatteella. Noihin lukuihin täytyy totta kai tehdä lujasti töitä, mutta yritysten viestinnän tarve antaisi suuremmat kasvumahdollisuudet. Meidän tavoitteemme on kasvattaa viestintäalaa nimenomaan niiden yritysten parissa, jotka eivät vielä hyödynnä viestintää kilpailu- ja tulostekijänä, Auvinen kiteyttää.

Suomalaisilla yrityksillä on erittäin paljon mielenkiintoista kerrottavaa, sekä sisäisesti että ulkoisesti. Sisällöt ja viestinnän perusosaaminen ovat jo olemassa. Viestintätoimiston tehtävä on houkutella ne esiin, pukea mielenkiintoiseen muotoon ja auttaa viemään viesti perille oikeissa kanavissa.

– Säästä. Muutu. Kasva. Vaatimuksia toisensa perään ja samanaikaisesti resurssit on vedetty minimiin. Tämä on tuttu tilanne monessa yrityksessä. Me uskomme, että viestinnällä pystytään tehostamaan toimintaa, tuotetaan kilpailuetua ja saadaan aikaan menestystä. Hyvä viestintä saa ihmiset liikkeelle, Riitta Auvinen sanoo.

Muut kaupungit tarkkailun alla

Rianno tähyää uteliaana myös muihin kaupunkeihin.

– Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Seinäjoki, mikään näistä ei ole poissuljettu. Jokaisessa näistä on omat vahvuudet ja alueilla toimii erittäin mielenkiintoisia yrityksiä, Auvinen sanoo.