Tuoreen Adobe Digital Index -selvityksen valossa mainostajat ovat jämähtäneet menneisyyteen. Printtimainontaan investoidaan edelleen kaksinkertaisesti mobiilimainontaan verrattuna. Samalla kuluttajat kuitenkin viettävät entistä enemmän aikaa mobiilinäytön parissa, kun taas aika printin parissa vähenee. IAB:in mukaan printin osuus eri medioihin kuluttajien käyttämästä ajasta on vain noin 5 prosenttia, mutta printillä on yli 15 prosentin osuus mainospanostuksista. Samalla mobiilin osuus kuluttajien käyttämästä ajasta on 24 prosenttia, mutta mobiilin osuus mainospanostuksista on vain 8 prosenttia.

”Pelkästään viimeisen viiden vuoden aikana kuluttajien päivittäin käyttämä aika eri medioiden parissa on kasvanut kahdella tunnilla. Tämä ajankäytön kasvu on kohdistunut lähinnä uudempiin mediamuotoihin, kuten mobiilin ja netin käyttöön. Vaikka kuluttajat ovat pitkälti siirtyneet mobiiliin, mainostajat panostavat silti vielä enemmän printtiin. Käänne on kuitenkin tapahtumassa, sillä viimeisen vuoden aikana investoinnit mobiilimainontaan kasvoivat 48 prosenttia samalla kun desktop-mainonta laski viisi prosenttia ”, sanoo Adobe Media Optimizer -mainosalustan Pohjoismaiden johtaja Håkan Cedell.

Mobiilivideot selvässä kasvussa

Adoben tutkimus osoittaa, että mobiilivideo kasvattaa nopeasti suosiotaan mobiilimainostamisen muotona. Vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen aikana mobiilivideomainosten katselukerrat kasvoivat lähes 40 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Erityisesti viihde- ja urheilusisältöä kulutetaan mobiilivideomuodossa.

Netin mobiiliselailu ohittaa työpöytäselailun alkuvuodesta 2017

Adobe arvioi netin mobiilikäytön ohittavan työpöytäkäytön viimeistään vuoden 2017 alussa. Adoben tutkimuksessa havaittiin, että verkkosivujen työpöytäselailu on vähentynyt jopa 20 prosenttia edellisen kahden vuoden aikana. Adobe ennustaa alamäen jatkuvan ja työpöytäselailun vähentyvän 50 prosenttia vuoden 2016 loppuun mennessä.

”Yhä useampi yritys ottaa mobiilin markkinointistrategioidensa kärjeksi sen sijaan, että mobiili nähtäisiin vaan yhtenä kanavana muiden joukossa. On selvää, että mainostajien tulee huomioida mobiilin tuomat uudet digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet”, Håkan Cedell jatkaa.

Adoben Digital Index -tutkimus pohjautuu Adobe Analytics – ja Adobe Media Optimizer -työkaluilla kerättyyn anonyymiin ja yhdistettyyn dataan vuosilta 2013–2015. Data koostuu yli 214 miljardista vähittäiskaupan ja matkailualan mainosnäytöstä Google- ja Bing-hakukoneissa, yli 201 miljardista verkkovideon katselusta sekä yli 100 miljardista verkkosivukäynnistä ja sovelluksen käytöstä.