MTV Oy on tehnyt useiden yritysten kanssa sopimuksia toimituksellisesta tehtävistä, jotka ovat vaihdelleet ohjelmien toimittamisesta, tuottamisesta, suunnittelusta ja konseptoinnista aina selostamiseen sekä lajiasiantuntija- sekä esimiestehtäviin. Osapuolten yhteinen tahtotila puolin ja toisin on ollut, että kyseessä on ollut alihankintasopimus eikä työsuhde.

Verottaja on tänä keväänä tehnyt alihankintasopimusten osalta päätöksen, joka tulkitsee tätä media-alalla yleisesti käytössä olevaa alihankintatapaa sekä MTV:lle että alihankkijoille epäedullisella tavalla.

Tällä verottajan tulkinnalla on merkittävät veroseuraamukset niin MTV Oy:lle kuin alihankkijoille, vaikka kaikki toimijat ovat maksaneet veronsa asianmukaisesti. MTV on nyt saamassa satojen tuhansien eurojen veroseuraamukset. Myös alihankkijat ovat saamassa tuhansien ja kymmenien tuhansien eurojen välillä vaihtelevia veroseuraamuksia.

”Verottajan tulkinta ei tule tuottamaan yhteiskunnalle senttiäkään enempää veroeuroja. Pahimmassa tapauksessa käy jopa päinvastoin. Jos meidän ja muun media-alan käyttämä tapa tarjota työtä ei verottajalle sovi, tehdään työn tarjoaminen mahdottomaksi isolle mediatalolle aikana, jolloin Suomi tarvitsee työtä kaikkein eniten”, sanoo MTV Oy:n toimitusjohtaja Jani Koskinen.

Verohallinnon Palkkaa vai työkorvausta -ohjeistus ei vastaa media-alan nykyisiin tarpeisiin. MTV:llä katsotaankin, että nyt Suomessa on syytä tarkastella, mitä opittavaa meillä voisi olla vaikka Ruotsista, jossa on käytössä A- ja F-verokorttijärjestelmä. Sen perusteella voidaan ennakkoon ja kaikkien kannalta luotettavasti määritellä, onko henkilö virallisesti yrittäjä vai palkansaaja. Tällöin arviointia ei tarvitsisi tehdä jälkikäteen, kuten verottaja nyt Suomessa tekee.

”Näin sekä palveluita ostava että myyvä yritys voivat olla verokohtelustaan varmoja. Verottajan nykyinen toimintamalli romuttaa sekä meidän oikeusturvaamme media-alan palveluiden ostajana että alihankkijoidemme oikeusturvaa palveluiden tarjoajina”, sanoo Koskinen.

MTV Oy:n pitkäaikaisiin yrittäjäkumppaneihin kuuluva Oskari Saari pitää verottajan tulkintaa tilanteesta kohtuuttomana alihankkijoina toimineiden yrittäjien kannalta.

”Suomessa puhutaan pakkoyrittäjyydestä, mutta verottajan ratkaisu tekee yrittäjistä pakkopalkansaajia. Siksi olen tyytyväinen, että MTV hakee asiaan muutosta”, toteaa Saari.

MTV Oy on lähestynyt tänään kaikkia mediataloja ja toimituksia Suomessa, ja kutsuukin ne mukaan keskustelemaan suomalaisen media-alan tulevaisuudesta.

”Nyt on kyse siitä, onko Suomessa töitä vaiko ei. Me haluamme kantaa kortemme kekoon työn ja yrittäjyyden luomiseksi Suomessa. Työn tarjoamista yrittäjille on helpotettava modernisoimalla ja yksinkertaistamalla sääntelyä”, toteaa MTV Oy:n toimitusjohtaja Koskinen.