Faktabaari on verkossa toimiva, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu. Se on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kansalaispalvelu, jota toimitetaan vapaaehtoisvoimin. Palvelun tavoitteena on varmistaa, että tärkeitä yhteiskunnallisia keskusteluja käytäisiin paikkaansa pitävien tietojen pohjalta. Ensimmäisenä kohteena olivat viime kevään EU:n parlamenttivaalit, joiden yhteydessä palvelu korjasi kymmeniä julkisuudessa esiintyneitä virheellisiä tietoja ja väitteitä.

Vuoden jutun teki Jari Lindholm

Jari Lindholm, Suomen Kuvalehti
Sairaala/”Minulla ei ole ebolaa – pelkkä ajatuskin on naurettava”.
 Jari Lindholmin juttu ”Sairaala” on ainutlaatuinen ja eleettömyydessään karmivan intensiivinen reportaasi Sierra Leonesta, keskeltä pahinta ebola-epidemiaa. Juttu kertoo Punaisen Ristin kenttäsairaalan työstä äärimmäisissä oloissa sairastuneiden, kuolevien ja kuolleiden keskellä. Toimittaja antautui hengenvaaraan käymällä havainnoimassa, kuvaamassa ja haastattelemassa sairaalan kaikilla osastoilla. Jatkojutussa Lindholm kuvaa vaikuttavasti sitä, miltä tuntuu, kun ei ole varma, onko saanut tartunnan vai ei.

Vuoden kirja

Tommi Kinnunen
Neljäntienristeys, WSOY
Vaikuttava, myötäelävä sukutarina ulkopuolisuuden ja kelpaamattomuuden kokemuksista, vaikeudesta tulla erilaisena hyväksytyksi. Lukijan oivalluksille tilaa jättävä kuvaus ihmisarvon rakentamisesta keskellä ankaran yhteisön ja puhumattomuuden paineita.

Vuoden kirja -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Juha Hurme, Nyljetyt ajatukset, Teos sekä Ville Hänninen ja Jussi Karjalainen, Sarjatulta!, Jalava.

Vuoden journalisti

Minna Knus-Galán, Yle/MOT
Minna Knus-Galán on Suomen johtavia kansainvälisen tutkivan journalismin tekijöitä. Hänen jutuissaan yhdistyvät vankka taustatutkimus, taitavat haastattelut ja moderni TV-kerronta. Ohjelmassa ”Veroista viis – Luxemburg fiksaa” hän kertoo kansainvälisen verokilpailun vaikutuksista Suomeen konkreettisesti ja ymmärrettävästi. Ohjelma on osa Lux Leaks -projektia, jossa yli 80 toimittajaa ympäri maailmaa avusti toisiaan ennen näkemättömällä tavalla tuhansien salaisten luxemburgilaisten veroasiakirjojen tutkimisessa.

Vuoden journalisti -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Ulla Appelsin, Ilta-Sanomat ja Heikki Aittokoski, Helsingin Sanomat.

Palkintolautakunta

Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimii MTV:n vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Muut jäsenet ovat:

Jouko Jokinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti
Atte Jääskeläinen, vastaava päätoimittaja, YLE Uutiset
Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus
Leena Majander-Reenpää, kustantaja ja neuvonantaja, Bonnier Books
Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, Yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto
Pekka Seppänen, kolumnisti, journalisti, hallituksen puheenjohtaja,
Gummerus Kustannus
Leeni Peltonen, päätoimittaja, Kotiliesi
Paula Salovaara, Media-alan yrittäjä ja toimittaja
Jari Tourunen, vastaava päätoimittaja, Savon Sanomat