Demokratian luonne mediayhteiskunnassa on raakilemainen. Poliitikon todellisilla mielipiteillä, osaamisella tai pätevyydellä ei ole juuri mitään merkitystä. Vain mielikuvat ratkaisevat. Asiakysymyksiin ei kansa kiinnitä huomiota. Poliitikon osaamisen arvioksi riittää, että ”Stubbi on ylimielinen, koska hänen taskuliinansa törröttää liian keikarimaisesesti tai että sehän pyörii pellenä kauppakeskuksen tikkataulussa”.

Itse asiassa mielikuvapeli alkoi SMP:n Veikko Vennamon retoriikasta, jossa hän toistamiseen hoki iskulauseita ”kyllä kansa tietää, rötösherrat kuriin”. Hänen opetuslapsensa Timo Soini on jatkanut avustajiensa tukemana samaa linjaa: ”missä EU, siellä ongelma”.

Asiallisen ja toimivan demokratian kannalta on sääli, että vaaleja keikautellaan yhä enemmän yksinkertaisten kampanjoiden avulla. Tosin myös media voi kampanjallaan heilauttaa. Hesarin vuosia rummuttama ja kulkutaudin tavoin muutkin mediat saastuttanut vaalirahauutisointi, joka lopulta perustui pieniin asiohin, väänsi perussuomalaiset suureen äänivyöryyn, ”jytkyyn” kuten Soini sen kaupallisti. Mitähän HS:n päätoimittaja tuolloin oikein kuvitteli tavoittelevansa?

Keskustan yllättävä gallup-suosio perustuu Juha Sipilän luotettavaan mielikuvaan televisiossa. Hän on rauhallinen, puhuu yksinkertaistaen, eikä pälyile epäluotettavasti kuten esimerkiksi Paavo Väyrynen tai Jutta Urpilainen, jonka kasvot ovat monella kierteellä yhden haastattelun aikana. Myös Alexander Stubb ei osaa pitää naamatauluaan uskottavana. Juha Sipilän body language on toimiva ja televisio on tässä suhteessa lahjomaton. Kansa vaistoaa epäluotettavan ja luotettavan ihmisen.

Paavo Väyrynen on siinä mielessä poikkeus, että hän pystyy kompensoimaan äärettömän huonon TV-habituksensa kiertämällä kansan parissa hellittämättä. Hän on face-to-face -kontaktissa eli siis tupailloissa ihan kuin eri mies. Mutta lopulliseen suurvoittoon se ei riitä.

Poliittisesti Juha Sipilä on taatusti samanlainen jakopoliitikko ja himoverottaja kuin kollegansakin. Mikään ei muutu vaikka hänet valitaankin pääministeriksi. Paitsi että valtion velkaa on neljän vuoden kuluttua 140 miljardia euroa eli 40 miljardia euroa kertyy lisää. Mutta suosiotaan Sipilä tuskin menettää, koska hän on televisiossa yhtä aito vaikka valtio ajautuisi konkurssiin.