Juhlavuonna Otava panostaa erityisesti nuoriin lukijoihin. Juuri ilmestynyt Seikkailujen aapinen innostaa pienet koululaiset kirjoittamaan ja lukemaan. Lämpimän humoristisen tarinan on kirjoittanut Finlandia-palkittu lasten- ja nuortenkirjailija Siri Kolu. Tammikuussa järjestetään Kirja tekee hyvää -kampanja. Maaliskuussa julkistetaan nuortenromaanin kirjoituskilpailun voittaja ja huhtikuussa koululaisille annetaan ”Otava 125-vuotta” -stipendejä.

Juhlavuoden kunniaksi Otava julkaisee laajan valikoiman suomalaisen kirjallisuuden klassikoita sähkökirjoina. Valikoimaan kuuluvat muun muassa Jalmari Finnen Kiljuset, Minna Canthin Näytelmät, Joel Lehtosen Putkinotko, Maria Jotunin Arkielämää ja Juhani Ahon Juha. Kyseiset klassikot tulevat veloituksetta luettaviksi Otavan luekirja.fi –palvelun kautta. Erityiskohderyhmänä ovat suomalaiset koulut. Hankkeella Otava haluaa lisätä kiinnostusta kotimaisiin klassikoihin ja edistää sähkökirjojen lukemista Suomessa.

Renqvist-Reenpää -suku 200 vuotta kustantajina

Otavan 125-vuotisella historialla on juurensa vielä kauempana menneisyydessä. Vuosi 2015 on myös Renqvist-Reenpää -kustantajasuvun merkkivuosi. Kustannustoiminnan aloitti Henrik Renqvist 200 vuotta sitten. Alvar Renqvist tuli Otavan osakkaaksi 1892, ja saman vuoden lopulla hänet nimitettiin toimitusjohtajaksi. Hän toimi johtajana 55 vuotta. Nimenmuutos Renqvististä Reenpääksi tapahtui 1930-luvulla. Kustannusosakeyhtiö Otava on osa Reenpäiden omistamaa Otava-konsernia.

Juhani Salokanteleen teos Hengen paloa ja painettua sanaa kertoo kustantajasuvun 200-vuotisen vaiheikkaan tarinan tähän päivään asti. Teos julkistetaan maaliskuussa.

Kirjan vuosi 2015

Otavan ja kustantajasuvun merkkivuosien juhlinta osuu luontevasti kolmanteen juhlan aiheeseen johon tiivistyy kaiken ydin: kirja, sen merkitys ja arvo. Laila Hirvisaaren aloitteesta käynnistetty Kirjan vuosi 2015 on kaikkien Suomen kirja-alan toimijoiden yhteishanke.