Sanomalehtien Liiton paikallislehtijaosto, Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ja Suomen Paikallismediat Oy jakavat valtakunnallisen Antti-patsaan vuosittain Antinpäivänä tunnustuksena yhteisölle, joka on toiminnallaan edistänyt paikallislehdille tärkeitä arvoja. Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun verenluovutustoiminnan operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström vastaanottaa Antti-patsaan 28.11. Helsingissä.

Suomen Punaisen Ristin kiertävän veripalvelun toiminta on tuottanut paikallislehdille vuosien varrella monia näkökulmia uutisiin ja muihin juttumuotoihin. Veripalvelu on myös ilmoittanut aktiivisesti paikallislehdissä verenluovutustilaisuuksistaan.

Veripalvelu tarjoaa kansalaisille auttamisen ja elämän pelastamisen mahdollisuuksia kautta maan. Samalla kun kiinteiden luovutuspisteiden määrä on vähentynyt, on kiertävän veripalvelun toiminta kasvanut. Sen ansiosta myös pienemmissä kaupungeissa ja kunnissa asuvat ihmiset pääsevät mukaan tähän auttamistyöhön.

”Verenluovutustilaisuuksissa toiminta on joustavaa ja logistisesti hyvin suunniteltua. Verenluovuttajat tuntevat olevansa osaavissa ja turvallisissa käsissä. Voisi melkein sanoa, että nämä veripalvelun punavalkoiset enkelit tuovat aina hyvää mieltä ja auttamisesta saatua onnistumisen iloa vieraillessaan paikkakunnalla”, kuvaa Sanomalehtien Liiton paikallislehtijaoston puheenjohtaja Jaakko Ujainen.

”Toivottavasti tämä arvokas auttamistyö jatkuu yhtä tehokkaana ja tiiviinä myös tulevaisuudessa, vaikka nykyisin sairaalat tarvitsevat verituotteita aiempaa vähemmän muun muassa kehittyneiden leikkausmenetelmien ansiosta.”

Veripalvelu on vastannut vähentyvään kysyntään älykkäästi vähentämällä kiinteitä veripalvelupisteitään, sen sijaan että kiertävän veripalvelun toimintaa olisi karsittu. Näin tämä perinteinen auttamistyö on voinut jatkua tasapuolisesti eri puolilla Suomea.

Paikallislehtien Antti-patsas on jaettu vuodesta 1981 lähtien. Sillä kunnioitetaan ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden, Suomenkielisten Tieto-Sanomien julkaisijan, rovasti Antti Lizeliuksen (1708–95) elämäntyötä.

Valtakunnallisen Antti-patsaan lisäksi paikallislehdet ja paikallislehtien ryhmät jakavat alueillaan maakunnallisia ja paikallisia Antti-patsaita tunnustukseksi paikallislehtien hyväksi tehdystä työstä.