Vuosittain vietettävän Maailman tv-päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta television roolista maailman taloudessa, politiikassa, kasvatuksessa ja viihteessä. YK:n mukaan televisio vaikuttaa voimakkaasti mm. yleisen tietoisuuden lisäämiseen, koulutukseen, demokratiaan ja sananvapauteen.

Televisio on tavoittavuudeltaan omaa luokkaansa. Jopa 87 prosenttia eurooppalaisista katsoo tv-sisältöjä päivittäin – joko perinteisestä tv:stä tai verkon kautta (Lähde: Eurobarometer, Media Use 2013).

”Television katsominen kasvaa tasaisesti Euroopan maissa. EU:n alueella tv:tä katsotaan keskimäärin 3 tuntia 56 minuuttia päivässä. Luvut vaihtelevat hieman maittain, mutta iso kuva on selkeä; ihmiset rakastavat tv:n laadukkaita sisältöjä. He myös kuluttavat niitä yhä monipuolisemmin”, Euroopan kaupallisten tv-yhtiöiden liiton Egtan puheenjohtaja Franz Prenner toteaa.

Myös Suomessa tv:n rooli on vahvistunut viime vuosina. Televisiota katsellaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin, hieman yli 3 tuntia päivässä (Lähde: Finnpanel TV-mittaritutkimus).

”Päinvastaisista ennustuksista huolimatta tv on vahvempi kuin koskaan ja sen tulevaisuus näyttää lupaavalta. Digitaalinen murros toki haastaa television mediana, mutta myös tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia. Tulevaisuuden televisio kulkee mobiilisti ihmisten mukana ja ottaa osaa heidän arkeensa monin tavoin”, MTV:n toimitusjohtaja, Egtan hallituksen jäsen Heikki Rotko ennustaa.

”Viestini ei olisi levinnyt niin laajalle ilman televisiota”

Maailman tv-päivän kunniaksi useat vaikuttajat ja julkisuuden henkilöt ovat kertoneet omista tv-muistoistaan ja näkemyksistään. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin mukaan televisio kertoo globaaleja tarinoita.

”Televisio tuo maailman ihmisten olohuoneisiin. Se tuo tietoa maailmanlaajuisista asioista ja ilmiöistä ja auttaa ymmärtämään ihmisten arkea toivonkipinöineen ja taisteluineen.”

Itävaltalaislaulaja Conchita Wurstin mukaan tv:n voimaa on syytä käyttää hyvään.

”Television valta voi olla hyvää tai tuhoavaa, kuten mikä tahansa valta. Tv välittää taidetta, ideoita, uutisia, urheilua, elokuva ja viihdettä. Mutta sitä voi käyttää myös propagandaan ja vähemmistöjä vastaan. Minä olin onnekas ja sain laulaa rakkaudesta, kunnioituksesta ja hyväksymisestä 190 miljoonan ihmisen edessä. Se viesti ei olisi levinnyt niin laajalle ilman televisiota.”