Kirjamessuihin osallistuu 338 yritystä. Ohjelmalavoilla on 740 esitystä ja yli 1100 esiintyjää. Lisäksi osastoilla on kirjailijahaastatteluja ja signeerausta. Kansainvälisiä kirjailijavieraita on messuilla yhteensä 60 yhdestätoista eri maasta. Kirjailijoiden lisäksi kirjamessuilla keskustelevat poliitikot, taiteilijat ja vaikuttajat. Kirjamessuilla ovat lähes kaikki tänä vuonna kirjan julkaisseet suomalaiset prosaistit.

Messuilla jaetaan yli 10 kirjallisuuspalkintoa, joista avajaisissa jaetaan Rakkaudesta kirjaan ja Alvar Renqvist –palkinnot. Messuilla jaetaan lisäksi mm. Nuori Aleksis, Tietokirjailijapalkinnot, Vuoden kristillinen kirja, Larin Paraske, Kanava, Svenska YLEs Litteraturpris, Kuvastaja, Lasten Kirjapöllö ja uusi Kirjailija kiittää -palkinto.

Helsingin Kirjamessut on yksi Kirjan vuoden 2015 pääyhteistyökumppaneista. Valtakunnallinen Kirjan vuosi 2015 nostaa kirjat esiin ilon ja elämysten lähteenä ja kannustaa kirjojen pariin. Tähän liittyen perjantaina 24.10. klo 14 Aino-lavalla järjestetään suuri kirja-alan tulevaisuuskeskustelu, johon osallistuvat Laila Hirvisaari, Sofi Oksanen, Jörn Donner ja Harri Kalha sekä puheenjohtajana Tero Liukkonen.

”Lukemisen ilo liittyy pitkälti siihen, että kirjoista ja kirjallisuudesta keskustellaan. Erityisen tärkeätä on saada nuoret lukemaan, sillä lukeminen laajentaa ajatusmaailmaa valtavasti. Tänä vuonna keskustellaan kirjoista jo toistamiseen lukupiireissä, ensimmäistä kertaa on oma lukupiiri myös nuorille. Kirjabloggaajat vinkkaavat kirjoja Boknäsin osastolla päivittäin ja Kirjakallio on nostanut messulehteen nuorille suositeltavia ohjelmia, ” kertoo ohjelmajohtaja Stig-Björn Nyberg.

Äidinkielen opettajain liitto ja Suomen tietokirjailijat ry järjestävät tänäkin vuonna Suunnista kirjaa -ohjelmaa peruskoulun 5-10 luokkalaisille sekä lukion ja ammatillisten oppilaitosten oppilaille. Järjestäjät ovat jakaneet 8000 ilmaista messulippua nuorille torstaiksi tai perjantaiksi.

Italian historiaa, kulttuuria ja perinteitä

Miten kirjoitetaan uusi Eurooppa on Italian teema kirjamessuilla. Italian EU-puheenjohtajuuden yhteydessä toteutetun ohjelman tarkoituksena on kiinnittää huomio eurooppalaisen kustannustoiminnan uusiin rajoihin, digitaaliajan kirjailijoihin ja lukijoihin sekä nuorten asemaan Euroopassa ja korostaa kirjan merkitystä eurooppalaisen kulttuuri-identiteetin leviämisen ja kehittämisen välineenä.

Suomalaiselle yleisölle esitellään poikkileikkaus Italian historiasta, kulttuurista ja perinteistä. Italia tuo kirjamessuille yli 20 kirjailijavierasta ja järjestää yli 50 kirjailijatapaamista. Ohjelman toteutuksesta vastaa Italian kulttuuri-instituutti ja Italian suurlähetystö. Italia näkyy ja maistuu myös samaan aikaan järjestettävässä Viini, ruoka & hyvä elämä -tapahtumassa.

Vanhat kirjat – divariin vai roskikseen?

Yli 50 antikvariaattia osallistuu Antikvaarisille Kirjamessuille. Niiden suosio on kasvanut vuosivuodelta ja osastokokoja on jonkin verran kasvatettu, sillä valikoimaa tahdotaan tuoda laajasti esille. Tänä vuonna messukävijät voivat veloituksetta tuoda kirjoja arvioitavaksi Suomen Antikvariaattiyhdistyksen osastolle (6m91) lauantaina ja sunnuntaina klo 12-15.

Runoista dekkareihin, esikoisista klassikoihin

Kirjamessujen laaja ohjelma esittelee vuoden kirjasadon laidasta laitaan. Ruotsinkielistä ohjelmaa järjestetään kahdella lavalla. Tiede on entistä laajemmin esillä Tiedetorilla torstaina ja perjantaina. Kirjailijaliitto järjestää ohjelmaa lauantaina ja sunnuntaina. Dekkariseura järjestää dekkarilauantain ohjelman. Tove Janssonin juhlavuoteen liittyen on ohjelmaa perjantaista sunnuntaihin. Postimerkkimessut järjestetään ensimmäistä kertaa kirjamessuilla ja siellä julkaistaan mm. joulupostimerkki.

Kirjakallio eli Kallion ilmaisutaidon lukion opiskelijat tarjoavat ohjelmaa nuorille Louhi-lavalla. Kirjaesittelyjen lisäksi siellä on keskusteluja mm. bodausbuumista, traveller-sukupolvesta, menestyjistä ja parisuhteista somessa Lapsille on tarjolla omaa ohjelmaa Tarinalaaksossa.

Helsingin Kirjamessut on Suomen suurin kirja-alan tapahtuma ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi. Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut yhteistyökumppaneinaan Suomen Kustannusyhdistys ja Kirjakauppaliitto. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvaariset Kirjakauppiaat ry:n ja Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Vuonna 2013 Helsingin Kirjamessuihin osallistui 337 yritystä ja tapahtumassa vieraili lähes 80 000 messukävijää.