Mies oli juuri ollut pääsemässä yhteyteen Maikin kanssa netissä, kun tulikin välirikko. Se johtui siitä, että mies ei ollut malttanut odottaa netin ääressä tarpeeksi kauan Maikin vastausta. Maikki pani suhteen poikki ja katosi.

Jostain Kalevan toimittaja Jussi Pesonen oli hankkinut tietoonsa tapahtumien kulun ja ollut yhteydessä mieheen. Siitä kehkeytyi Kalevaan pari juttua, jossa tuloksena oli onnellinen loppu: nettitreffailu pääsi jatkumaan. Henkilöiden nimiä ei paljastettu, mutta haastatteluja Pesonen oli tehnyt. Miten hän pääsi jäljille ja mistä sai idean juttuunsa?

Ainakin minua sekä kokeneita journalisteja moinen juttutehtailu epäilyttää. En usko, että Maikkia on olemassakaan. Juttu vaikuttaa tuulesta temmatulta. Tai sitten taustalla on lehden halu markkinoida omaa mainosmyyntiään. Tai sitten joku muu oli maksanut mainoksen ja syöttänyt jutun ainekset. Epäilen, että jäljet johtavat Fonectaan, joka jutussa mainitaan nettipalvelun tuottajana.

Miksi kukaan laittaisi pelkän nettikeskustelun ensivaiheen perusteella yli 1000 euron ilmoituksen Kalevan etusivun paraatipaikalle saadakseen yhteyden tuntemattomaan naiseen?

Kalevan juttusarja poiki juttuja aiheesta mm. Ilta-Sanomissa ja Iltalehdessä ilman minkäälaista lähdekritiikkiä. Kaikki hömppä menee läpi tänä päivänä.

Vaikka lehtien talous onkin tiukalla, on tarpeen muistuttaa toimituksia journalismin perussäännöistä. Tekstimainontaa ei saa harrastaa eikä lukijoita harhauttaa, eikä edes aiheuttaa tilannetta, että lukijoiden luottamus lehden sisältöön hämärtyy. Kalevan Maikki-uutisen tapauksessa luottamus laatulehteen kärsi pahemman kerran.

Kalevan ensimmäinen juttu lehti-ilmoituksesta: Antaako Maikki anteeksi?

Kalevan toinen juttu: Maikki antoi anteeksi

Kalevan juttua siteerattiin useissa tiedotusvälineissä ilman lähdekritiikkiä

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288748136849.html?pos=ok-nln
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014100818729000_uu.shtml
http://pietar.in/2014/10/nettitreffit-pieleen-mies-julkaisi-anteeksipyynnon-kalevan-kannessa/
http://www.press-report-fi.eu/onko-antti-tuiskun-rakas-mies
https://www.facebook.com/KalevaOy/posts/10152408515128715