Rekisteröityminen ja tietojen tallettaminen Venäjälle vaaditaan jatkossa kaikilta ulkomaisilta palveluntarjoajilta.

Myös bloggareiden, joilla on yli 3000 kävijää päivässä, on rekisteröidyttävä joukkotiedotusvälineeksi sanomalehtien ja TV-kanavien tapaan. Ellei päätöstä noudateta, viranomaiset sulkevat palvelun.

Venäjän ICT-teollisuusliitto on lähettänyt maanantaina kirjeen, jonka mukaan päätös rampauttaa Venäjän IT-teollisuuden. ”Venäjältä puuttuu tekniikan valmiudet tallettaa käyttäjien tiedot ja kyky pystyttää kolmessa kuukaudessa sitä varten infrastruktuuri”, liitto ilmoittaa.

Venäjän valtion internetin vahtikoira Roskomnadzor on sulkenut jo 600 web-sivustoa ilman oikeuskäsittelyä. Sulkemisen syynä on ollut viranomaisen ilmoitus, että ”websivuston sisältö on extremistinen”.

Venäjän duuma valmistelee myös kiireisesti lakia, joka tekee mahdolliseksi venäläisten palvelimien irtaantuvan täysin globaalista internetistä silloin kun se arvelee, että Venäjää uhkaa kyberhyökkäys, sota tai kansallinen levottomuus.